Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT – Nejžádanější kombo

Stanislav Kolman
Diskuze (147)

Modernizovaná Mazda CX-5 dorazila na český trh a novinku rozhodně nepředstavuje jen nevšední lakování Zircon Sand. Co vše se změnilo?

Design, interiér


Když jsem na mezinárodních jízdách s omlazenou Mazdou CX-5 sáhl po 2,2litrovém turbodieselu s manuálem a pohonem předních kol, už tehdy mi bylo jasné, že zkouším exotiku. Čísla na českém trhu totiž hovoří jasně. Zájemci do showroomů Mazdy chodí v drtivé většině pro benzin s automatem a pohonem všech kol. Minimálně v modelu CX-5, který právě v takové kombinaci dorazil k testu.

Drobné retuše

Dovolím si být konkrétnější. U menších modelů Mazda 3 a CX-30 už japonská značka pro nevelký zájem naftové motory zcela vyškrtla. Větší SUV CX-5 diesel stále má, avšak za loňský rok se pro něj rozhodla pouhá tři procenta kupců. Výrazná je rovněž obliba automatické převodovky, jíž volí 70 % zájemců. Osmdesát procent pak preferuje pohon všech kol.

A tak není překvapením, že jsme si k testu pozvali právě kombinaci silného benzinu, automatu a čtyřkolky, což by u nás i po faceliftu měla být nejžádanější volba. Samotné omlazení totiž přináší hlavně decentní úpravy doprovázené přeskládanými výbavovými stupni. Ten zkoušený se jmenuje Newground a má outdoorovější charakter. Třeba díky interiéru odolnému vůči špíně či snadno omyvatelné podlaze zavazadlového prostoru. Specifikem dané výbavy je také pro Mazdu netypické lakování s názvem Zircon Sand, stejně jako 19“ černá hliníková kola. To vše dozdobené limetkovými akcenty v masce a kabině.

Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT

Vnější design se měnil jen velmi nenápadně. Všímáme si širší masky chladiče, poupravených nárazníků a přepracované grafiky světlometů, kterým v nejvyšších výbavách nechybí adaptivní funkce. Nová jsou taktéž světla vzadu, jinak ale tvarování CX-5 zůstává věrné předchůdci. Není se co divit, vždyť i po těch letech (druhá generace dorazila v roce 2017) vypadá auto šmrncovně.

Největší novinkou v kabině je multimediální systém s 10,25“ obrazovkou. Na rozdíl od drtivé většiny ostatních výrobců zůstává Mazda u nedotykového provedení, což má několik výhod. Předně může být displej umístěn hlouběji na přístrojové desce, protože na něj nepotřebujete dosáhnout, a tak je lépe na očích. A za druhé na něm nezůstávají otisky prstů. Systém se ovládá otočným ovladačem na středové konzole po vzoru BMW, což považuji za prima řešení. Pro teplotu či vyhřívání sedaček tu i nadále zůstává samostatný panel s fyzickými tlačítky a ovladači. Ať tohle vydrží Mazdě co možná nejdéle!

Vyjma limetkových ozdob ve výdeších topení a prošívání ve stejné barvě jsou inovací také přepracovaná sedadla, která teď mají vyhovovat širšímu spektru postav. To nerozporuji, přesto bych zejména za volantem ocenil o něco výraznější boční vedení. Jinak jsou ale sedadla příjemně tuhá a vhodná i na dlouhé cesty. Naštěstí se myslelo i na zadní cestující. Také tady je k dispozici komfortní sezení a solidní prostor. S výškou 178 cm mi zůstává rezerva několik centimetrů před koleny i nad hlavou.

Ve zkoušené verzi se víko zavazadlového prostoru otevírá elektronicky, kufr má nízkou nákladovou hranu a skrz rozměrný otvor je do něj snadný přístup. Tvary jsou pravidelné, jen objem 506 litrů v rámci třídních poměrů nikterak neoslní. Zadní sedačky však můžete sklopit v poměru 40:20:40 rovnou zezadu, čímž získáte 1620 litrů a takřka rovnou ložnou plochu.

Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT

Motor, jízdní vlastnosti


Ta nejvýkonnější

Jak už jsem avizoval, pod kapotou testovaného exempláře je uschován silný benzinový motor Skyactiv-G, konkrétně atmosférický 2,5litrový čtyřválec s výkonem 143 kW (194 k) a 258 newtonmetry točivého momentu. Tento agregát se pojí výhradně se šestistupňovou samočinnou převodovkou s hydrodynamickým měničem a pohonem všech kol řešeným mezinápravovou spojkou. Čtyřkolky se týká ještě jedna novinka, a sice jízdní režim Off-Road.

Ale zpět k samotnému motoru, který auto rozpohybuje na stovku za 9,3 sekundy a pokračovat může až na 195 km/h. Motor je vybaven systémem vypínání poloviny válců v nižších zátěžích, kde pracují pouze dva vnitřní válce. Coby řidič to ale nemáte šanci vypozorovat, třeba oproti koncernu VW deaktivaci Mazda v palubním počítači nikterak nezmiňuje. Na rozdíl od novějších motorizací japonské automobilky se tento kousek ještě obejde bez elektrifikované výpomoci. Takže žádný mild-hybrid, ale plnotučná atmosféra ze staré školy.

Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT

A líbí se mi i svým projevem. Jasně, oproti turbomotorům nenabídne takový zátah od nejnižších otáček. Tady je akcelerace spíše lineární a pro to nejlepší se musíte vydat vstříc červenému pásmu otáčkoměru. Aby ne, když je maximum výkonu k dispozici až při 6000 ot/min. Charakterem se však motorizace zcela vymyká tomu, na co jsme u vozů SUV podobného střihu v posledních letech zvyklí. Snad právě proto mě omlazená novinka motorově bavila, aniž by přinášela kdovíjaké dynamické výkony.

Až výraznější snaha o ekonomický provoz dokázala stlačit apetit k 7,5 litrům. Spíše počítejte s průměrem kolem 8 l/100 km, na dálnici si pak CX-5 vezme ještě o litr více. Tady už výše popsané vypínání válců nemá jak pomoci, neb funguje pouze v ustáleném tempu do rychlosti 130 km/h. I tak jsem byl ale s naměřenými hodnotami spokojený.

Vážně SUV?

Obrovskou předností největšího SUV v tuzemské nabídce Mazdy (alespoň do příjezdu větších CX-60 a CX-80) jsou jízdní vlastnosti. Ano, pohotovostní hmotnost 1,7 tuny nelze zcela zamaskovat, přesto se ji daří poměrně zdařile eliminovat. Auto na rychlé změny směru ve vyšších rychlostech reaguje ochotně a navzdory všem těm kilům působí obratným a lehkonohým dojmem. Řízení je sice lehčí, ale přesné. Celkový jízdní projev zkoušené mazdy patří k tomu nejlepšímu, co může řidič-požitkář v daném segmentu dostat.

Platí to i po stránce podvozku. Připomeňme obouvané devatenáctky (ještě na zimních pneumatikách s rozměrem 225/55 R19), víceprvkovou zadní nápravu a klasické tlumiče, neboť Mazda (překvapivě ani u chystaných luxusnějších SUV) adaptivní podvozek nenabízí. Přesto mi to během testovacího týdne ani trochu nevadilo. Podvozek je sice tužší, ale 19“ obutí nemlátí, na větších dírách se tu a tam ozve jen nenápadný dusot. Celkově je odhlučnění na velmi dobré úrovni, což platí i pro aerodynamický svist a valivý hluk v dálničním tempu.

Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT

Skoro mi přišlo, že čím rychleji CX-5 jede, tím lépe začíná její podvozek fungovat. U vozu takového střihu, jehož ambice jsou především rodinné, je to obzvlášť milé překvapení. Připočtěme k tomu jistý průjezd zatáčkou na rozbitém podkladu (kde vás auto nepřekvapí nečekaným úskokem), minimální náklony karoserie a již zmiňovanou ochotu zatáčet… a dostaneme opravdu jedno z nejlépe jezdících SUV na trhu.

Závěr


Závěr

Mazda CX-5 se oproti předchůdci změnila jen v detailech. Má teď specifické výbavové stupně, jemně přepracovanou tvář a jiné sedačky. To, kvůli čemu slaví u zákazníků takový úspěch (v ČR nejžádanější model značky), zůstává naštěstí zachováno. Včetně 2,5litrové benzinové atmosféry se slušnou porcí výkonu, která v dnešním automobilovém světě působí jako malé zjevení. Ani se nemůžeme zlobit, že se pojí pouze s automatem.

Obrovským plusem je podvozek a jízdní vlastnosti celkově. Opravdu nepamatuji, kdy naposledy jsem se za volant kompaktního SUV takhle těšil. Kdo dává přednost jízdnímu požitku, musí však počítat s jistými kompromisy. Především menším zavazadelníkem…

…a vyšší pořizovací cenovkou. Testovaný motor je k mání až od výbavy Newground a bez pohonu všech kol stojí 942.900 Kč. Za čtyřkolku se připlácí dalších 50.000 Kč. Na druhou stranu máte za milion SUV s pořádným motorem a bohatou výbavou. Vše, co vidíte v přiložené galerii, má auto standardně. Připlácelo se pouze 14.900 Kč za metalický lak.

Nejlevnější verze modelu 667.900 Kč (Sky-G/121 kW Emotion)
Základ s testovaným motorem 942.900 Kč (Sky-G/143 kW AT Newground)
Testovaný vůz bez příplatků 992.900 Kč (Sky-G/143 kW AWD AT Newground)
Testovaný vůz s výbavou 1.007.800 Kč (Sky-G/143 kW AWD AT Newground)

Plusy

  • Atraktivní design
  • Bohatá výbava
  • Prostorná kabina
  • Sladění motoru s automatem
  • Perfektní jízdní vlastnosti

Minusy

  • Vyšší cena
  • Průměrný kufr
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (147)

Doporučujeme

Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT
Cena základní sestavy 992 900 Kč
Výbava základní sestavy 19“ hliníková kola, barevný head-up displej, bezdrátové nabíjení chytrého telefonu, bezklíčový přístup, rozeznávání dopravních značek, 10,25“ infotainment s podporou Apple CarPlay a Android Auto, zadní parkovací kamera, vyhřívaný volant a přední sedadla, automatická dvouzónová klimatizace, sedadla z umělé kůže, elektricky ovládané sedadlo řidiče, dno zavazadlového prostoru s voděodolnou vrstvou, režim Off-Road atd. Kč
Cena testované sestavy 1 007 800 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak Zircon Sand (+14.900 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2488
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 143 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 258 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 195
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 8
Emise CO2: 181
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 506 / 1620
Objem nádrže (l): 58
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1702 / 530
Rozměr pneu: 225/55 R19
Mazda CX-5 2.5 Skyactiv-G AWD AT
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4550
b) šířka (mm): 1840
c) výška (mm): 1680
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1595
f) rozchod vzadu (mm): 1595
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 990 / 1240
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 910
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 970
k) šířka vpředu (mm): 1560
l) šířka vzadu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 680
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Emel
10. 5. 2022 09:01
Re: Zvláštní móda
Může to být i váhou / aerodynamikou... ale jo, říká se to.
9. 5. 2022 23:31
Re: Zvláštní móda
S tím 2.0 souhlas - kamarád to měl právě v minulé m3 a teď v současné cx5 a zdá se mu to uškrcený...

Insi- gratulace, ať slouží. To měl Opel vždy (stejně jako Ford) - cukříky a mínusy. Ostatně jako ten náš Jeep - mínusy jsem schopen přiznat, i pár vyložených bot, ale neměnil bych ;-)
Avatar - Emel
9. 5. 2022 22:41
Re: Zvláštní móda
Říká se, že ten motor i seškrtily emise... já si nejsem jistej, přece jen s odstupem let si to člověk už tak nepamatuje.
Insi jo, dobrý... právě jsem koukal na jaře, že BYCH ji asi koupil znova... než z nabídky vypadly všechny benzíny. Má svoje mouchy, ale taky svoje cukříky a sečteno podtrženo to vychází dobře.
Avatar - Mikesus
9. 5. 2022 18:34
Re: 2,5 Skyactive-G
Nerozporuju. Ani jsem to nehledal. Jen je to často neduveryhodne, viz třeba ty výmysly na zepfers.
9. 5. 2022 14:02
Re: Zvláštní móda
Já ten 2.0 jel v první generaci m3, 165hp verzi, a tam to bylo cajk, dokonce velmi. Naprosto chápu, že v těžším autě už to je problém - v tomto případě atmosférám dochází dech nejdříve.

Jinak - když ji miluješ... ;-)
V té poslední větě si krásně popsal lásku k Mazdě (či nějaké značce obecně) :yes:

Ps. Co Insi, spokojenost?