Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

The Ron Hackenberger Collection míří do aukce. Dražit se bude přes 700 strojů!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Řada motoristických nadšenců si vystačí s jedním autem a ti šťastnější se časem dopracují ke sbírkám čítajícím několik desítek vozů. Ron Hackenberger jich dal dohromady přes sedm stovek.

Severoamerická společnost VanDerBrink Auctions ohlásila, že připravuje aukci neuvěřitelné The Ron Hackenberger Collection, kterou uspořádá přímo ve dnech od 14. do 16. července letošního roku přímo v sídle sběratele v Norwalku v Ohiu.

Aukce celých sbírek automobilů nejsou ničím výjimečným minimálně od poloviny osmdesátých let, kdy byla rozprodána většina sbírky, za jejímž vznikem stál William F. Harrah, který žil v letech 1911 až 1978. Jeho sbírka čítala přes 1450 vozů a pouze zlomek z ní v podobě zhruba dvou set automobilů se podařilo zachránit pro National Automobile Museum v Nevadě.

The Ron Hackenberger Collection sice nedosahuje takové kvality jako sbírka, kterou stvořil William F. Harrah, ale i ona se může pochlubit výjimečnými a nadmíru zajímavými exempláři. Navíc se jedná o prakticky celoživotní dílo svého zakladatele a dosavadního majitele.

Ron Hackenberger totiž tuto sbírku založil před padesáti lety. Tehdy mu bylo 15 let a pořídil si od svého dědy svůj první automobil, jímž byl Studebaker z roku 1948, který byl tehdy na severoamerické půdě levnou a nepříliš atraktivní ojetinou, zatímco dnes je z něj přitažlivý veterán.

Studebaker zažehl jiskru sběratelské vášně a Ron se stal specialistou na tuto značku,

která svou výrobu uzavřela v roce 1966 a v současnosti je součástí jeho sbírky zhruba 250 osobních i užitkových vozidel této automobilky.

Vedle zástupců značky Studebaker se od druhé poloviny padesátých let až do současnosti stala součástí sbírky pěkná řádka více či méně zajímavých osobních i užitkových automobilů a motocyklů severoamerických i evropských a asijských značek.

Přítomnost klasických muscle a pony cars značek Chevrolet, Pontiac, Dodge, Plymouth a Ford není příliš velkým překvapením, ale Ron Hackenberger vlastní i evropské miniautomobily BMW Isetta a Goggomobil. V jeho království pak lze narazit i na francouzské vozy Citroën DS, 2CV a užitkový typ H nebo československý proudnicový automobil Tatra 600 Tatraplan.

The Ron Hackenberger Collection je skutečně úžasnou sbírkou s řadou výjimečných vozů, což dokazují i sportovní kupé DeLorean DMC-12 a Bricklin SV-1, které spojuje použití křídlových dveří nebo obojživelný Amphicar či dvoumístný roadster Kaiser Darrin s laminátovou karoserií a posuvnými dveřmi.

Sběratelé z celého světa mají nyní určitě o čem přemýšlet a my ostatní můžeme žasnout nad fotografiemi zaprášených vozů a sběratelskou vášni zakladatele sbírky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Stejsn
1. 2. 2017 21:55
Tomu člověku bych rozhodně
neříkal "milovník aut". Co s nimi udělal je neodpustitelné. :no:
1. 2. 2017 15:39
Nadpis
Lepsi nadpis by znel drazba viac nez 700 srotov. Par zaujimavych vynimiek, ale inak len stare neudrziavane haraburdy zhromazdene bez ladu a skladu. Viac nez zbierku to pripomina vrakovisko.