Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tip pro lyžaře: V Rakousku natankujete levněji než u nás

Michal Fokt
Diskuze (18)
Chystáte se na lyže do Rakouska? Tak to zapomeňte na natankování až po víčko před hranicemi, u našich jižních sousedů dost možná načerpáte benzin a zejména naftu laciněji.

Spousta Čechů v této době vyráží na dovolené do alpských zemí a určitě se mezi nimi najdou i tací, kteří přemýšlejí, jak si rozložit tenkování pohonných hmot, aby vyšla cesta co nejlaciněji. Máme tím pádem dobré zprávy hlavně pro ty, kteří za lyžováním míří do Rakouska nebo přes naše jižní sousedy projíždí.

Rakousko má totiž podle ADAC z celého alpského regionu nejnižší ceny pohonných hmot a zejména pak nafty. Oba typy paliv přitom vychází v celorepublikovém průměru v přepočtu na koruny levněji, než v Česku. Benzin sice jen nepatrně - 35.49 Kč/l oproti 35,52 Kč/l, značný rozdíl je ale v naftě - 34,83 oproti 35,77 Kč/l u nás. To ale pochopitelně neznamená, že byste měli brát útokem čerpačky v Zell am See nebo Kaprunu, bude to chtít navštívit nějakou benzinku mimo dálnici, v menším městě.

Ovšem ať už míříte za sněhem do Itálie, Franci, Švýcarska nebo Německa, všude tam natankujete dráž, přičemž nejvyšší ceny benzinu jsou v Itálii a Francii, zatímco nejdražší naftu pořídíte v Itálii a Švýcarsku. A pokud máte v merku místo Alp Tatry, v tomto případě je to jednoznačné - do plna natankujte před hranicemi.

Aktuální ceny pohonných hmot v lyžařských destinacích
ZeměNatural 95 (Kč)Nafta (Kč)
Česko35.5235,77
Francie40,0437,26
Itálie44,7942,74
Německo39,6836,53
Rakousko35,4934,83
Slovensko37,7935,87
Švýcarsko37,2139,46

Michal Fokt
Diskuze (18)
12. 2. 2013 08:50
Re: Ešte lacnejšie je v obci SAMNAUN
Nie "akesi", ale naozaj ma status "duty-free" pasma. Suvisi to s tym, ze hoci je castou Svajciarska, kedysi davno sa tam dalo dostat cestou len z rakuskej strany. Preto bolo vynate zo svajciarskeho danoveho systemu, a to im uz zostalo, aj ked neskor postavili cestu ktora ich spaja so Svajciarskom...
12. 2. 2013 07:54
Ešte lacnejšie je v obci SAMNAUN
Pre lyžiarov ale aj letných dovolenkárov jazdiacich cez Alpy sa najviac oplatí tankovať vo švajčiarskej obci Samnaun pri rakúsko-švajčiarskych hraniciach. Jedná sa totiž o akési bezcolné pásmo, všetko je tam lacnejšie. V súčasnosti predpokladám cenu nafty okolo 1,2€, benzín je lacnejší, okolo 1,1€ za liter. A už nehovoriac o malebnej scenérii... ;-)
12. 2. 2013 07:54
Re: Opravdu levněji??
Čili pokud budete mít tasemnici, přestanete úplně jíst a budete se radovat, že ona chcípne taky?
Já pokud můžu, tak samozřejmě taky nakoupím palivo tam, kde je levněji (pokud to není očividně na úkor kvality).
Ale ne proto, aby stát peníze nedostal, to je nesmysl. Když vyberou na daních míň, udělají akorát větší dluh. Ostatně co do státního dluhu - sice roste rychle, ale zatím v něm nejsme ani na evropském průměru. Takže žádný strach, že by náš stát banky vyhodnotily jako extrémně zadlužený...
Dělám to proto, aby se zamysleli a zlevnili na normální úroveň.
A co se Rakouska týká - myslím si, že je tam pořád stejný systém, jako cca před 10 lety, kdy se ceny lišily dle jednotlivých spolkových zemí - že třeba ta oblast od Mikulova k Vídni (tuším Dolní Rakousko) byla nejlevnější a Tyrolsko nejdražší. Čili někde v Rakousích ve srovnání s Českem ušetříte, jinde připlatíte, ale plusmínus vám to vyjde podobně jako u nás.
A pokud chcete někde v blízkém zahraničí trochu ušetřit za palivo, tankujte v Polsku. Rakousko je na tom cenově cca stejně jako u nás, zatímco Německo a Slovensko jsou dražší.

12. 2. 2013 01:51
Re: Opravdu levněji??
Ake karty berie ta pumpa? Lebo na JET v Heinburgu berie automat iba Maestro.
11. 2. 2013 21:08
Aktuálne ceny v rakúsku
no na Slovensku je známe ze v Rakusku je to o dost lacnejsie...Inac existuje server ganemo.sk kde nájdete tiež niekoľko aktuálnych cien PHM (nielen v rakúsku)
[odkaz]