Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Třetí Humveee na cestě: Hummer H3

Ondřej Láník
Diskuze (17)
Hummer zveřejnil krátkou informaci o novém menším modelu H3. Tento krok marketingu GM slouží jako návnada, která má přesvědčit Američany, aby počkali s nákupem SUV americké střední třídy do roku 2005.

General Motors získal před lety do svého portfolia značek nečekaně silnou zbraň proti jiné americké legendě - Jeepu - který patří do konkurenčního koncernu DaimlerChrysler. Po zcela nekompromisním H1, přišel druhý Hummer, který už dbá více na drsnou krásu. Třetím členem Hummer-family se stane H3, který bude představovat menší a lacinější alternativu prvním dvěma Hummerům.

Na začátku roku představená studie HT3 je předobrazem nové "Há-trojky". Automobil je postaven na bázi Chevroletu Colorado. Ovšem délkou 4443, výškou 1795 a šířkou 1893 mm jasně navazuje na odkazy svých sesterských modelů. Proti studii bude v sérii uzavřená karosérie, i když je možné že i pick-up dostane časem zelenou, protože obdobný H2 SUT jde v USA velmi dobře na odbyt.

Hummer potvrdil, že pod kapotou bude řadový zážehový pětiválec 3.5 l s proměnným časováním ventilů, ale zda půjde o stejnou pohonnou jendotku, jakou měla studie není zatím zcela jasné. Ve studii HT3 byl přeplňovaný pětiválec, který dává točivý moment 474 Nm při 3600 ot/min. Maximální výkon dosahuje 257 kW při 6000 ot./min. Zadní poháněné nápravě přispěchá na pomoc, v případě potřeby, eletronicky ovládaný pohon všech kol s uzávěrkou zadního diferenciálu.

Do všech tří řad se postupně rozšíří továrně laděné modely, označované přívlastkem Alpha. Jako první příjde na začátku roku 2004 H1 Alpha s novým turbodieselem Duramax o objemu 6,6 l, ve spojení s převodovkou Allison 1000.

Ondřej Láník
Diskuze (17)