Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Uživatelé marihuany jsou prý horšími řidiči i ve střízlivém stavu

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Závěry výzkumu, který probíhal v renomované univerzitní nemocnici Harvard Medical School, přinesly poměrně nečekaná odhalení.

O rizikovém chování řidičů, kteří vyráží na silnice pod vlivem omamných a psychotropních látek, již vznikla celá řada studií. Vědci z univerzitní nemocnice Harvard Medical School však byli prvními, kteří se zaměřili na řidičské schopnosti dlouhodobých uživatelů marihuany v době, kdy nejsou přímo pod jejím vlivem. A výsledky byly překvapivé.

Podle závěrů studie „Recreational cannabis use impairs driving performance in the absence of acute intoxication“, která byla nedávno publikována v odborném magazínu Drug and Alcohol Dependence, jsou pravidelní uživatelé marihuany horšími řidiči než „neuživatelé“ i v době, kdy nejsou intoxikováni.

Studie, která probíhala na speciálním řidičském simulátoru, se účastnili chroničtí, těžcí i rekreační uživatelé marihuany, kteří byli minimálně 12 hodin před experimentem střízliví. I tak se u nich ale ve srovnání s marihuanu-neužívajícími kontrolními účastníky projevily horší řidičské vlastnosti.

U uživatelů marihuany bylo zaznamenáno například více nehod, častější překročení maximální povolené rychlosti, méně zastavení na světelných křižovatkách i opakované přejetí středové dělicí čáry.

Lidí, kteří užívají konopí, nemusí nutně předpokládat, že mohou řídit jinak i v době, kdy nejsou pod jeho vlivem,“ cituje web Insurance Journal, který na studii upozornil, doktoru Dr. Staci Gruber, PhD - jednu z členek výzkumného týmu a celosvětově uznávanou odbornici na výzkum vlivu marihuany na lidské chování. „Netvrdíme, že by každý uživatel konopí předvedl horší jízdu, ale je zajímavé, že ve vzorku účastníků bez intoxikace stále existují rozdíly mezi těmi, kteří konopí užívají a neužívají.

Experiment přitom částečně navázal na dřívější výzkum, který se zabývá vlivem marihuany na vývoj mozku u lidí mladších 16 let. Když totiž výzkumníci rozdělili uživatele marihuany podle věku, kdy s jejím užíváním začali, dokázali spolehlivě rozeznat skupinku lidí, která začala před šestnáctými narozeninami.

Nepřekvapilo nás, že rozdíly ve výkonu na simulátoru byly pozorovány především u skupiny s dřívějším počátkem užívání,“ uvedla doktorka Mary Kathryn Dahlgren, PhD. „Výzkum neustále ukazuje, že časné užívání látek, včetně konopí, je spojeno s horší kognitivní výkonností.

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Doporučujeme

26. 9. 2020 00:35
Konopí
Když už chceme mluvit o takovýchto věcech jako je konopí a věci, co "narušují" kognitivní schopnosti, neměli bychom samozřejmě zapomenout na kofein a třeba takovou kávu. Takže bych si takové strašení články nechal na jiné weby a ne na tak kvalitní web, jako je tento :) Mimochodem, pokud by někoho zajímalo konopí a jeho zkoušení, doporučuji web https://www.cibdol.cz
Avatar - Dinar
20. 1. 2020 08:56
Re: Komentáře
Vypadáš na deset let mladší? A píšeš před "a" čárky? Tak, to jo, zjevně to hulení funguje... :D
19. 1. 2020 19:28
ju a pekne
Vyčoudit šišku
Avatar - Beefcake
19. 1. 2020 16:59
Re: yxcycx
To plati samozrejme aj o fajciaroch cigariet.
Avatar - lordlord
19. 1. 2020 16:51
yxcycx
pokud fetují v autě, alespoň nesmrdí např. na balkóně a nedělají ze sousedů pasivní feťáky