Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Česku je na prodej zajímavá plážová bugina Ruska. Moc podivnějších věcí na silnicích nepotkáte

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Jestli máte rádi zvláštně vypadající auta, tahle netradiční buggy by se vám mohla líbit.

Jmenuje se Ruska Classica a i když by se mohlo zdát, že si ji někdo postavil v garáži, jde o vozítko, jehož produkce byla seriózním byznysovým počinem.

Stojí za ním totiž nizozemská společnost, kterou po druhé světové válce založil Arie Ruska. Původně se firma soustředila na renovace automobilů, v 60. letech se ale začala věnovat stavbám plážových bugin na základě klasického Brouka od Volkswagenu.

A protože zaznamenala úspěch, postupně se v nabídce objevilo několik modelů, z nichž některé měly k typickým plážovým buginám poměrně daleko. Například provedení Bugatti bylo napodobeninou Bugatti Type 35, model Regina zase připomínal vozy značky Morgan. A byla tu také Sagitta kopírující Auburn 851 Speedster.

O úspěchu nizozemské společnosti už byla řeč, pojďme si ale uvést nějaká čísla. V sedmdesátých letech Ruska vyráběl 250 až 300 bugin, maximem zřejmě bylo 350 exemplářů. Nejúspěšnějším modelem byla asi původní "dunovka" B1 - vzniklo zhruba 300 kusů. S výrobou vlastních aut firma skončila v roce 1981.

Možná nejpodivnějším výtvorem tohoto výrobce byl model Classica, čtyřmístný (i když to je vzhledem k řešení zadní lavice asi silný výraz) "kabriolet" s retro tvary, které měly evokovat 10. a 20. léta 20. století.

A právě jednu Classicu jsme objevili na prodej v České republice. Auto vypadá opravdu zvláštně, především díky kolmému a vysokému čelnímu sklu. Také provedení masky chladiče nevyhlíží zrovna tradičně.

Podle prodejce je vůz pojízdný a má po částečné renovaci, která se zaměřila především na mechaniku a techniku. O pohon se stará plochá jedna-šestka pocházející z Brouka z roku 1972. Její výkon by tak měl lehce přesahovat 40 kW, pokud nebyl nějakým způsobem vyladěn.

Zajímavá buggy Ruska je k mání za 200 tisíc korun.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - netcar.xx
8. 7. 2020 09:16
No to je hnus
Ale co cekat takoveho biologickeho odpadu jako jsou rusove, ze?
7. 7. 2020 23:09
Re: ZA*S*E*R*USI... ZASE Rusi !!!
Mna zas a znova potesili dalsim zaujimavym clankom,kedze o tejto bugine som ani len netusil.
Diky ACZ za clanok :yes:
7. 7. 2020 21:55
Neviem ako komu...
...ale mne to príde maximálne hnusné a odfláknuté - jednoduchá laminátová škrupina, dve odporné sedadlá a ešte odpornejšia zadná lavica, a obstarožný motor, ktorý inde ako v klasickom chrobákovi nemá žiadnu cenu. Za čo chcú tých 200 tisíc?
P.S. Každú chvíľu je tu "článok" s nejakou úplnou kravinou na predaj. ACZ z toho má provízie, že to sem v jednom kuse pcháte?