Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V USA se objevil na prodej nejetý Buick GNX, jedno z nejúžasnějších amerických aut 80. let

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Buick GNX možná nepatří mezi nejznámější sportovní vozy ze Spojených států amerických, rozhodně ale patří mezi ty nejzajímavější a nejvyhledávanější. A také je docela vzácný.

Buick GNX se vyráběl pouze v roce 1987, posledním roce produkce Buicku Regal, z něhož vycházel. Šlo ovšem o sportovní provedení, které vzniklo ve spolupráci s McLaren Performance Technologies/ASC. Celkem se narodilo pouhých 547 exemplářů. Všechny černé.

GNX pohání turbodmychadlem (Garrett AiResearch T-3) přeplňovaný šestiválec o objemu 3,8 litru, spojený s čtyřstupňovou automatickou převodovkou Turbo Hydramatic 200-4R. Buick uváděl maximální výkon 206 kW v 4400 otáčkách za minutu a nejvyšší točivý moment 488 Nm při 3000 min-1. Jenže to nebyla pravda.

Automobilka totiž potenciál vozu úmyslně podhodnocovala, ve skutečnosti vidlicový šestiválec poskytoval 224 kW a 569 Nm. A šlo o hodně rychlý vůz, zvlášť na 80. léta a na dobu, která americkým sporťákům příliš nepřála. Buick GNX zvládá akceleraci z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) za 4,6 sekundy a čtvrtmíli pokoří za 12,7 sekund, přičemž cílem prolétne rychlostí 182 km/h.

Auto mělo také upravený podvozek a několik nových dílů, které měly zlepšit trakci zadních kol, v interiéru se objevil modernizovaný přístrojový panel a štítek s pořadovým číslem.

Dnes je z GNX vyhledávaný vůz mezi nadšenci a sběrateli. Pokud k nim patříte, pak byste měli zpozornět, v USA se totiž objevil jeden kus na prodej, který zaujme svým stavem. Auto číslo 414 prožilo celý svůj život v garáži, takže nyní má na odometru pouhých 9 mil. Ano, obdivovaný černý Buick dosud najezdil jen 15 kilometrů.

K mání je proto, že první majitel nedávno zemřel. Auto je v "nálezovém" stavu, který zahrnuje původní pneumatiky a dokonce originální ochranu částí interiéru. Motor je ale po servisu.

GNX je na prodej v internetové aukci, ale pokud je někdo ochoten zaplatit 349.000 dolarů, tedy asi 8,2 milionu korun, nemusí přihazovat a auto bude jeho.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme