Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Václav Fejfar se zařadil mezi autokrosové velikány

Vitek
Diskuze (3)
Pět sezón v divizi plechových aut zúročil Václav Fejfar a celý jeho tým ve skvělou bilanci – pět celkových medailových umístění.

Po dvou bronzech v letech 2008 a 2009, přišla dvě stříbra v letech 2010 a 2011, dosáhl v letošním roce lužanský jezdec na vytoužené zlato.

Jezdec a konstruktér tak získal po jedenácti letech třetí evropský titul. Ty první dva vybojoval v letech 2000 a 2001 v kategorii Buggy 1600, v níž získal v letech 1998 – 2001 i čtyři tituly Mistra České republiky.

Vašku, jaký je to pocit, být znova, a dodejme že po jedenácti letech, na vrcholu?

„Ještě si to ani pořádně neuvědomuji, budu to vstřebávat dlouho. Mám obrovskou radost, je to zúročení pětileté práce – vývoje auta, zklamání, radosti, i různých intrik, pomoci kamarádů, prostě všeho.“

Samozřejmě, že jsi ten, kdo se o úspěchy zasloužil největší měrou, ale za tvými zády jsou další, koho bys nejvíce vyzdvihl?

„Jmenovat nechci, ale samozřejmě rodinu, mechaniky, sponzory, řadu přátel, spolupracovníků. Pokud si tedy mohu dovolit jmenovat, ostatní snad prominou, tak Pana motoráře Mika Calleghana. Prakticky z ničeho jsme dosáhli na tento nádherný úspěch.“

Dosáhl jsi toho, co sis na začátku projektu s Fabií moc přál. Vyhrát Evropu s českým autem, a bylo to bez jakékoliv podpory továrny Škoda.

„K tomu nemám co dodat. Trochu mě to mrzí, že ani evropský titul nestačí k jakékoliv podpoře. Moje Škoda Fabia byla postavena z devadesáti procent v lužanské garáži.“

Václava Fejfara teď čeká účast na řadě slavnostních vyhlášení, ale především stavba nového závodního speciálu, v jeho kariéře s pořadovým číslem osmnáct. V sezóně 2013 bude obhajovat ditul v divzi Touring Autocross.

Václav Fejfar vyhrál do konce roku 2012 šestadvacet závodů ME, dvacetkrát byl druhý a sedmkrát třetí. Celkově má na svém kontě více jak šedesát vítězství a stovku umístění na stupních vítězů. Václav Fejfar je prvním a jediným jezdcem v Evropě, který vyhrál závod ve všech vypsaných kategoriích (Super buggy, Buggy 1600 i Touring Autocross). Stal se také prvním jezdcem, který postavil v ČR Buggy 1600 s pohonem všech čtyř kol.

Tým Fejfar Racing založil na začátku prosince 2012 oficiální Fan club Václava Fejfara, který na stránkách www.fejfar.cz začne v nejbližší době nabízet zajímavé upomínkové předměty a členské výhody, včetně umístění jména člena fanclubu na závodním voze Škoda Fabia.

Autor: Pavel Vydra

Foto: Michaela Havlová

Vitek
Diskuze (3)
8. 12. 2012 19:13
Borec
Fandím tomuhle velesympatickému skromnému borci hodně dlouhou řadu let a stále mi přináší radost a potěšení.
Avatar - šmoula nešika
8. 12. 2012 18:30
Re: Velká gratulace
Připojuji se. Skvělých závodníků (českých) není nikdy dost.
8. 12. 2012 13:20
Velká gratulace
Super úspěch pro české barvy.
Kolikpak má taková Fabie koní a kolik váží?