Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Valtra jako první nabídne head-up displej pro traktory

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Finská značka Valtra v letošním roce uvede na trh první head-up displej, který byl navržen a vyvinut přímo pro použití v zemědělské technice.

Finský výrobce traktorů Valtra, patřící pod křídla AGCO Corporation, představil head-up displeje pro zemědělskou techniku poprvé již během veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru.

Díky zpětné vazbě od zákazníku toto provedení nezamířilo na trh, ale zpět do vývoje a následovalo přepracování především v oblasti zobrazení informací na displeji tak, aby byla pokryta větší plocha a zlepšila se čitelnost i proti přímému slunečnímu světlu.

Přepracovaný head-up displej byl znovu představen na podzim roku 2019 jako SmartGlass a Valtra následně poskytla dvacet exemplářů k testování u vybraných zákazníků.

Head-up displej SmartGlass je ve svém současném provedení umístěn ve středu čelního skla traktoru a je založen na technologii průhledného zobrazování, laminované mezi dvěma tenkými skleněnými deskami. Díky tomu se jedná o velmi robustní řešení, které je vhodné pro náročné provozní podmínky zemědělských strojů.

Obsluha traktoru může mít díky head-up displeji ve svém zorném poli různé informace od rychlosti jízdy přes otáčky motoru a zařazeného převodového stupně až po polohu ramen závěsu na zádi. V případě, že je traktor z výroby osazen čelním nakladačem, pak mohou být zobrazovány i údaje o jeho náklonu či hmotnosti nákladu. Pomoci dotykového terminálu SmarTouch pak lze volit, které údaje se na displeji zobrazí.

Sériová výroba se má rozběhnout koncem roku 2020. Head-up displej SmartGlass pak má být k dispozici pro traktory Valtra jako prvek výbavy na přání, jehož instalaci do traktoru zajistí individualizační oddělení Unlimited Studio.

Zdroj: Valtra

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme