Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Austrálie 2015: Souboj titánů v MotoGP vyhrál Marquez

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Šestnáctým závodem letošní sezóny GP silničních motorek byla Velká cena Austrálie. Na nádherném okruhu Phillip Island zvítězil v MotoGP Marc Marquez, Moto2 ovládl Alex Rins a v Moto3 se radoval Miguel Oliveira.

V neděli brzy ráno středoevropského času bylo na jihu Austrálie ve státě Victoria nádherně, rozmary počasí z japonského Motegi se neopakovaly a všechny tři kubatury se odjely podle plánu. Zatím jediným jistým letošním šampionem je Francouz Zarco, Danny Kent v Moto3 nedojel. Právě nejslabší a také nejsilnější kubatury nabídly famózní závody!

MotoGP

Australskou bitvu o pole position v královské kubatuře vyhrál Marc Marquez. Do první řady vedle něj se postavili Iannone a Lorenzo, Rossi byl až sedmý. Nejlépe vyrazila červenobílá ducati s Iannonem za řídítky, ale brzy ji překonal Lorenzo. Andrea mu to ovšem vrátil. Vale začínal při svém 328. startu (vyrovnal Lorise Capirosiho) na šestce. O slovo se přihlásil i Marc Marquez, kterého zpočátku obtěžoval kolega Pedrosa. A také Cal Crutchlow. Rossi se brzy prokousal až na bednu, Marquez udělal chybu a devítinásobný šampion byl rázem druhý... Rozhořela se bitva o dvojku, takže Jorge v čele mohl v klidu ujíždět. Iannone bojoval srdnatě, ale japonské stroje byly kapku rychlejší.

Trojice ovšem začala stahovat Lorenza, takže neměl rozhodně nic jistého. To už nepokračoval exmistr světa Nicky Hayden, který přechází do superbikového MS. Marquez se od Rossiho a Iannoneho odpoutal... Na čele se záhy vytvořily dvě dvojičky. Deset kol před cílem Marc poprvé zaútočil. A úspěšně. Jenže páry dlouho nevydržely, čtveřice se opět sjela. Rozhodnuto zdaleka nebylo, jen Lorenzo zase převzal vedení a odskočil. Neskutečně jel Andrea Iannone, využíval každičkého volného místa, aby se prosmýkl před své soupeře. Nakonec mu podlehl alespoň Rossi. Jenže o vítězi se rozhodlo až v samotném závěru, Jorge Marcovi nakonec neodolal a na cílové rovince na něj už nestačil. Marquez předchozí dva ročníky australské GP nedokončil, spravil i tedy chuť.

Rossi stále vede šampionát, ale už jen o jedenáct bodů. Sympatický výkon podali i oba piloti továrního týmu Suzuki Ecstar, skončili vysoko. Lepšící se zdravotní stav Alexe de Angelise, který se vážně zranil v Motegi, umožní převoz do Evropy. Krvácel dokonce do mozku, ale hematom by se měl vstřebat. S jeho motocyklovou kariérou je však nejspíš konec...

Pořadí MS po šestnácti závodech: 1. Valentino Rossi 296, 2. Jorge Lorenzo 285, 3. Marc Marquez 222, 4. Andrea Iannone 188, 5. Dani Pedrosa 165...

VC Austrálie 2015 – MotoGP – Pořadí v cíli
1. Marc Marquez Honda Repsol Honda Team 40:33,849 min
2. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +0,249 s
3. Andrea Iannone Ducati Ducati Team +0,930 s
4. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +1,058 s
5. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +5,062 s
6. Maverick Viñales Suzuki Team Suzuki Ecstar +6,800 s
7. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +9,375 s
8. Pol Espargaro Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +18,401 s
9. Aleix Espargaro Yamaha Team Suzuki Ecstar +20,039 s
10. Bradley Smith Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +20,657 s


Moto2

Nejrychlejší čas v kvalifikaci zajel Alex Rins druhým místem překvapil mladý Axel Pons. Esteve Rabat pojede letos až závěrečný podnik ve Valencii, pokud mu to fyzická kondice dovolí. Pons se ujal vedení před Samem Lowesem a Rinsem. Hodně byl vidět konečně zase i Mika Kallio a tradičně Tom Lüthi. Do vedení se prosmýkl Rins, který má šanci se stát vicemistrem. Pons bohužel start ulil, takže dostal trest (průjezd boxovou uličkou). Lowes se nenechal zahanbit a s Alexem Rinsem bojoval o vedení, dotáhl se na ně i Lüthi. Bitva dvou šampionů (byť jednoho ze supersportů) a úspěšného nováčka třídy mohla začít.

Druhou trochu roztaženější skupinu vedl Jonas Folger před Kalliem a už jistým mistrem světa Zarcem. Rins svým soupeřům odjel, takže si to rozdali Švýcar s Britem a vlastně i dva výrobci šasi: dominantní Kalex proti Speed Upu. Dopředu se ovšem dral i Lorenzo Baldassarri. Robin Mülhauser zakončil své dnešní snažení pádem, také mimochodem ulil start, takže neděle pro něj nic moc. Sandro Cortese se rovněž na svém stroji neudržel, závod opustil ze šestého místa, kde jej nahradil Xavier Simeon. Pořadí se ovšem posouvalo, protože Thomas Lüthi byl příliš rychlý... Folger však na podiu dlouho nevydržel, vyšlápl si na něj dnes fantastický Lorenzo Baldassarri. Jonas ještě pokračoval, ale nakonec jej zastavila věc málokdy vídaná: defekt!

Shah z Malajsie byl dalším „padavkou“. Vpředu se k ničemu neschylovalo, jezdci projeli cílem v pořadí Rins – Lowes – Baldassarri, pro kterého to znamenalo první „bednu“ vůbec. Čtvrté místo si nárokovali Nakagami i Simeon. Nakonec byl úspěšnější japonský závodník.

Pořadí MS po šestnácti závodech: 1. Johann Zarco 318, 2. Alex Rins 214, 3. Tito Rabat 206, 4. Sam Lowes 172, 5. Jonas Folger 145...

VC Austrálie 2015 – Moto2 – Pořadí v cíli
1. Alex Rins Kalex Paginas Amarillas HP40 39:00,084 min
2. Sam Lowes Speed Up Speed Up Racing +6,633 s
3. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Racing +10,408 s
4. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +15,536 s
5. Xavier Simeon Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +16,205 s
6. Luis Salom Kalex Paginas Amarillas HP40 +17,241 s
7. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport +20,456 s
8. Mika Kallio Speed Up QMMF Racing Team +21,883 s
9. Alex Marquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +24,473 s
10. Randy Krummenacher Kalex JIR Racing Team +24,559 s


Moto3

Nejvýhodnější pozici na startu si vyjel dle časomíry Danny Kent, ale za nebezpečnou jízdu v jednom z tréninků dostal penalizaci, takže z ní nakonec vyrážel skvělý Skot John McPhee. Britové mají výborné závodnické mládí! Nejlépe odstartoval Miguel Oliveira, ale na pokoji jej nenechali Romano Fenati a Efren Vazquez. Spadli Stefano Manzi, Gabriel Rodrigo i Darryn Binder. Famózně jel Jakub Kornfeil, který se zpočátku držel na špičce. Bohužel ne dlouho. Skvěle závodil poleman McPhee, všichni tři jezdci Leopard Racing včetně nováčka Mira i Bagnaia na mahindře. Na motorce se neudrželi vítěz z Indy Livio Loi, Andrea Migno a debutant Joan Mir, záhy spadl McPhee a Kornfeil se projel dokonce částečně po boxové uličce.

Jenže to už si to v čele rozdávaly tyrkysové stroje Kieferova týmu s KTM v barvách Red Bullu. I s naším Karlem Hanikou! Bagnaia narazil do Kenta, odporoučel se k zemi a největší kandidát na titul musel začínat znovu ze šestnáctého místa. Karel chvíli vedl,ale opět svou snahu přehnal a potkal se s asfaltem. To samé potkalo i Eneu Bastianiniho a Dannyho Kenta, ti v tu chvíli vedli druhou skupinu. Dva soupeře v bitvě o titul! Do incidentu se zapletl i Niccolo Antonelli, kvůli němuž celývlastně vznikl. Divoký a bláznivý závod plný pádů vynesl mezi nejlepší znovu Kornfeila, pět kol před koncem dotáhl vedoucí skupinu.

Z první šestky mohl vyhrát kdokoliv včetně Jorge Navarra, ale ten udělal chybu. Jorge Martin spadl, jenže my jsme byli zvědaví na Kornfeila. Cílem předposledního kola projel jako první, ale v tom závěrečném byli Oliveira, Vazquez, Brad Binder a Navarro. Hanika vybojoval nakonec dva body. Na stupních vítězů tak letos počtvrté (a zároveň i v historii) hrála portugalská hymna. Oliveira má navíc teoretickou šanci získat mistrovskou korunu, Bastianini už ne.

Pořadí MS po šestnácti závodech: 1. Danny Kent 244, 2. Miguel Oliveira 204, 3. Enea Bastianini 188, 4. Romano Fenati 165, 5. Niccolo Antonelli 161... 15. Jakub Kornfeil 63... 17. Karel Hanika 43

VC Austrálie 2015 – Moto3 – Pořadí v cíli
1. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 37:34,742 min
2. Efren Vazquez Honda Leopard Racing +0,132 s
3. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +0,161 s
4. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 +0,170 s
5. Jakub Kornfeil KTM Drive M7 SIC +0,288 s
6. Romano Fenati KTM Sky Racing Team VR46 +1,006 s
7. Philipp Oettl KTM Schedl GP Racing +6,200 s
8. Isaac Viňales KTM RBA Racing Team +6,253 s
9. Alexis Masbou Honda Saxoprint RTG +6,322 s
10. Remy Gardner Mahindra CIP +7,567 s
14. Karel Hanika KTM Red Bull KTM Ajo +17,792 s


Aleš Dragoun
Diskuze (1)
18. 10. 2015 22:09
Letos zatím nejlepší závod
Tak kdo neviděl dnešní závod , přišel o hodně. Marquez Lorenzo Iannone a Rossi díky vám chlapci za dnešní skvělej zážitek. Kam se na MotoGP hrabe Formule 1 .
A Ducati :yes: