Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vedení Tesly o chybách Autopilotu vědělo! Floridský případ míří před porotu

Marek Bednář
Diskuze (8)

Spor, který se rozhořel po tragické nehodě Stephena Bannera z roku 2019, zamíří před soud, rozhodl floridský soudce Reid Scott. Problém je však patrně opět v zavádějícím marketingu automobilky Tesla, nikoliv v chybě na straně techniky či elektroniky systému Autopilot.

Floridský soudce Reid Scott seznal, že v případu smrtelné nehody Tesly Model 3 se zapnutým autopilotem z roku 2019 bude třeba rozhodnutí poroty. Vedení automobilky včetně šéfa Elona Muska podle „rozumných důkazů“ vědělo, že Autopilot nefunguje správně, cituje soudce agentura Reuters.

O co jde? Stephen Banner jel ve své Tesle Model 3 v roce 2019 po floridském Delray Beach se zapnutým Autopilotem, balíkem asistenčních systémů pro částečně samočinné řízení, kterým je automobilka Tesla známá. V rychlosti zhruba 110 km/h ovšem jeho vůz vjel pod návěs kamionu, který mu příčně vjel do cesty. Náraz teslu „skalpoval“ o střechu a padesátiletého Bannera usmrtil.

Automobilka tehdy tvrdila, že v době nehody nebyl Autopilot aktivní, ovšem policejní vyšetřování to vyvrátilo. Bannerova rodina hnala automobilku k soudu; podle tehdejších vyjádření jejích právníků systém nefungoval správně, třebaže byl aktivní. Záznamy vozu odhalily, že Banner po aktivaci Autopilotu, což bylo zhruba 10 sekund před nárazem, pustil volant.

Video se připravuje ...

Žalující strana se tedy smí s Teslou soudit o odškodnění kvůli „záměrnému prohřešku“ a „závažné nedbalosti“. Patrně ale nejde o to, že by Autopilot samotný fungoval chybně, nýbrž zas a znova o to, jakým způsobem byl inzerován.

Podle soudce existují důkazy o tom, že Tesla „zahájila marketingovou strategii, která vylíčila produkty jako autonomní“ a že veřejná prohlášení Elona Muska „měla významný vliv na důvěru ve schopnosti produktů“. Také podle něj žalobkyně, manželka zesnulého Bannera, může argumentovat tím, že varování ohledně fungování systému Autopilot v materiálech automobilky není dostatečné.

Tesla s pojmenováními svých produktů „Autopilot“ a „Full Self Driving“ („Plně samočinné řízení“) naráží u různých úřadů napříč světem dlouhodobě. V řadě případů však soudy nakonec uznají, že informace poskytnuté výrobcem ohledně těchto systémů jsou dostatečné k tomu, aby řidič nebyl na omylu, že jeho tesla zvládne řídit zcela sama.

V tomto případě však není vyloučeno, že bude výsledek jiný. Soudce uvedl, že Bannerova nehoda je podobná tragické nehodě z roku 2016, při níž Autopilot v tesle Joshuy Browna nezaregistroval kamion, který vjel vozu příčně do cesty. „Je důvodné usuzovat, že obžalovaná Tesla prostřednictvím svého generálního ředitele a inženýrů věděla o problému, že Autopilot nezvládá detekovat příčně projíždějící vozidla,“ uvedl soudce Scott.

Podle Bryana Walkera Smitha, profesora práva na Univerzitě Jižní Karolíny, je shrnutí důkazů soudcem důležitým milníkem, protože naznačuje „alarmující nesoulad“ mezi tím, co automobilka Tesla věděla, a tím, co říkal její marketing. „Tento názor otvírá dveře k veřejnému slyšení, v němž bude soudce patrně nakloněn připustit řadu svědectví a dalších důkazů, které mohou být pro Teslu a jejího generálního ředitele poněkud nepříjemné,“ komentoval situaci Smith pro agenturu Reuters.

Marek Bednář
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
25. 11. 2023 12:07
Zaslouží si
V pojetí jejich chápání práva si myslím zaslouží Tesla verdikt vinen.
Vzhledem k tomu, že výrobce musí varovat že mikrovlnka neslouží k sušení kočky, že zpětná zrcátka musí mít varovný nápis že předměty vypadají menší než ve skutečnosti jsou atd. tak nepochybně zapnutý autopilot Tesly by měl znamenat červený nápis přes celé čelní sklo - dohlížej na blbě naprogramovaného autooilota, který z tebe dělá možného dárce orgánů! Jinak pohrdání zákazníkem mě u Tesly vůbec nepřekvapuje, je to jejich firemní DNA!!! Protože zde platí, že zákazník je jen elonúv služebníček.
Avatar - chcíplý pes
24. 11. 2023 21:04
Re: Nesmysl, neřešit!
…mas neco vypito??
Avatar - Ji/Ri
24. 11. 2023 20:52
Re: Nesmysl, neřešit!
....ty jsi ftipný, chcípáku.
24. 11. 2023 17:33
Re: Nesmysl, neřešit!
Neotírej se o chudáka psa, kterého ruzzáci utýrali hladem a vedrem šmejde.
Avatar - WinDiesel
24. 11. 2023 17:11
Re: Nesmysl, neřešit!
Lajka se sama rozhodnout nemohla, strčili ji do rakety a zavraždili.