Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Dakar – Vzpomínka na první a poslední ročníky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Rallye Paříž-Dakar se během více než třicetileté existence zapsala do historie motoristického sportu jako nejnáročnější i nejpopulárnější dálková soutěž.

Rallye Paříž-Dakar se jela poprvé v roce 1979 a 1. ledna toho roku se na pařížském náměstí Trocadéro sjelo 87 motocyklů, 80 osobních automobilů a 12 kamionů. Miláčkem diváků se tehdy stal Renault z dvacátých let. Vypsána byla jen jedna společná kategorie, závodníci projeli Francii, Alžír, Niger a Mali. Do cíle tehdy dorazilo 74 posádek a mezi nimi i dva kamiony.

Vítězem prvního ročníku se stal Cyril Neveu s motocyklem Yamaha XT500. Tehdy bylo pouze jedno společné pořadí pro všechny stroje a tak první automobil, kterým byl Range Rover s posádkou Genestier, Terbiault a Lemordant, skončil až na pátém místě. Nákladní vozy tehdy dojely pouze dva a ten lepší z nich byl celkově padesátý.

Za vznikem slavné rallye stál její hlavní organizátor Thierry Sabine, kterému se v roce 1986 stala osudnou – zahynul při nehodě vrtulníku.

V loňském roce se na start rallye Dakar 1. ledna postavilo 183 motocyklů, 33 čtyřkolek, 146 automobilů a 68 nákladních vozů. Do cíle v Buenos Aires 16. ledna dojelo 94 motocyklů, 14 čtyřkolek, 53 automobilů a 41 kamionů.

Vítězem loňského ročníku, který byl v pořadí třetí uspořádaný v Jižní Americe, se mezi motocykly stal Španěl Marc Coma na KTM. Vítězem mezi čtyřkolkami se stal Argentinec Alejandro Patronelli na Yamaze. V kategorii automobilů dojel na prvním místě Nasser Al-Attiayh s Vokswagenem. Mezi kamiony byl první Vladimir Čagin s Kamazem.

Letos zamířila rallye Dakar do Jižní Ameriky již počtvrté, ale poprvé není start ani cíl v Buenos Aires, ale v peruánské Limě. Závodníci startují 1. ledna z argentinského Mar Del Plata a na posádky kamionů čeká trať dlouhá 8333 km, z nichž připadá 4151 km na tzv. speciálky. Z Argentiny zamíří jezdci do Chile, kde je čeká poušť Atacama a novinkou je čtveřice etap v peruánských pouštích. Hlavní město Peru, Lima, bude 15. ledna cílem celé rallye.

Rallye Dakar 2011: Fotogalerie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)