Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2011: Fotogalerie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Slavná Rallye Dakar má za sebou svůj 33. ročník. Závodníci se již po třetí vydali do Jižní Ameriky.

Časy dobrodružství s příchutí romantiky, kterou měla Rallye Dakar v dobách, kdy byl start v Paříži a cíl v senegalském Dakaru, jsou nenávratně pryč. Již po třetí vyrazili závodníci 1. ledna na trať dva týdny trvající rallye, která se koná na území Argentiny a Chile.

Letošní ročník se podařilo pořadatelům připravit opět o něco náročnější, než byl ten předchozí. Na motocykly a čtyřkolky čekalo 9.605 km, automobily měly ujet 9.618 km a kamiony 9.458 km.

Na start 1. ledna 2011 se postavilo 183 motocyklů, 33 čtyřkolek, 146 automobilů a 68 nákladních vozů. Do cíle v Buenos Aires 16. ledna dojelo 94 motocyklů, 14 čtyřkolek, 53 automobilů a 41 kamionů.

Mezi motocykly zvítězil již po třetí Španěl Marc Coma na KTM. Druhé místo obsadil Francouz Cyril Despres na KTM, kterému jeho čtvrté vítězství uniklo jen o 15 minut. Na třetím místě dojel Portugalec Helder Rodrigues na Yamaze. Ten v této rallye dosáhl na stupně vítězů poprvé.

Vítězem mezi čtyřkolkami se stal Argentinec Alejandro Patronelli, který během letošní rallye vyhrál devět z třinácti etap. Druhé místo vybojoval Sebastian Halpern, který je rovněž z Argentiny. Třetí místo patří nováčkovi Lukaszi Laskawieczovi z Polska. Všichni tři jezdci sedlali stroje značky Yamaha.

Kategorie automobilů letos nabídla dramatický souboj mezi Carlosem Saizem a Nasserem Al-Attiayhou. Oba jeli za Volkswagen. Souboj i celkově první místo v letošní rallye vyhrál Al-Attiayh. Druhý skončil De Villiers a třetí byl loňský vítěz Carlos Sainz. Volkswagen tak získal první tři místa v Dakaru.

Podobná situace jako ve čtyřkolkách nebo automobilech se letos opakovala i v kamionech. Ruské Kamazy dojely na prvních čtyřech místech. První byl Vladimir Chagin, který tak získal své sedmé vítězství a překonal šest vítězství Karla Lopraise. Druhý byl Firdaus Kabirov, třetí Eduard Nikolaev a čtvrtý Ilgizar Mardeev.

Rallye Dakar 2011 - Vítězové jednotlivých kategorií
Kategoriestart. č.Závodník / posádkaVozidlo
Motocykly1Marc COMA (ESP)KTM
Čtyřkolky252Alejandro PATRONELLI (ARG)Yamaha
Osobní vozy302Nasser Saleh AL-ATTIYAH (QAT), Timo GOTTSCHALK (DE)VW Race Touareg 3
Kamióny500Vladimir CHAGIN, Sergey SAVOSTIN, Ildar SHAYSULTANOV (RUS)Kamaz

Česká účast

Českou republiku zastupovali na motocyklech Yamaha 450 Jan Veselý a David Pabiška. Čtyřkolky Yamaha sedlali Josef Macháček a Martin Plechatý.

V kategorii automobilů jsme měli tři zástupce. Tým Vinland Dakar Team nasadil Toyotu Land Cruiser s posádkou Petr Mikula – Ivo Novák a Mitsubishi Pajero s posádkou Michael Honda – Jan Tománek. Za tým Offroadsport startoval Hummer H3 EVO, který řídil Zdeňek Sládek a navigoval Miloslav Janáček.

Nejpočetnější zastoupení jsme měli mezi kamiony. Za Loprais Tatra Team startovala posádka Aleš Loprais, Milan Holaň a Josef Kalina. Další dvě Tatry nasadil Czech Dakar Team. V první jeli Marek Spáčil, Jan Vodrhánek a David Vršecký. Kabinu druhého vozu obsadili Martin Kolomý, Jaroslav Lamač a David Kilián. Liaz týmu KM Racing Team pilotoval Vlastimil Vildman, kterého v kabině doplňovali Ladislav Fajtl a Jan Bervic. MAN týmu Offroadsport sedlali Robert Randýsek, Roman Šiška a Pavel Sukop.

Český tým KM Racing zastupovali i dva cizinci. Mezi motocykly Ivan Jakeš ze Slovenska a mezi čtyřkolkami Lukasz Laskawiec z Polska.

Letošní Dakar se stal doslova hřbitovem pro české účastníky a do cíle dorazily jen čtyři naše posádky. V kategorii motocyklů to byl David Pabiška na 31. místě a Jan Veselý na 62. místě. Polák Lukasz Laskawiec na čtyřkolce dojel na vynikajícím 3. místě. Liaz Vlastimila Vildmana na 14. místě zachraňoval čest českých kamionů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Avatar - Kolouš
19. 1. 2011 16:44
kolmar ma pravdu
... je mi to opravdu lito, ze auto.cz se letosnimu "dakaru" nevenovalo vic. No vic... ono se mu nevenovalo vubec... Trosku mi to pripomina ceskou televizi a prenosy z olympiady z Vacouveru, kdy prenos Super G koncil tesne pred tim nez jel nas Ondra Bank misto ktereho jsme vsichni mohli sledovat zahajovaci utkani v curlingu mezi Bhutanem a Pobrezim Slonoviny... :no:
18. 1. 2011 18:02
Re: Kamiony
No je pravda že auto vylepšuje každej rok, jistě to neni jen o výkonu motoru ale 2010 - 860hp
2011 - 1000hp
2012 - ???
je pravda že taky zvuk a kouř z vyfuku měl pěknej >:D těším se na příští rok.
Avatar - Pekelná Micinka
18. 1. 2011 12:24
Re: Divadlo
Ano, to proběhlo. Domnívám se, že jeden z nich (tipoval bych to na Sainze), bude muset jít. Myslím, že VW se tohle nebude líbit a i pokud to bude ignorovat, tak je pro ně arab perspektivnější.
Avatar - skejpa
18. 1. 2011 09:46
Re: Kamiony
Rozhodně. Hrozně jsem mu to přál. Ale i za to co předvedl to chce klobouk dolů. Kdo ví, prý se chystají nějaké změny s jejich závodní tatrou, takže přístí rok budou určitě aspirovat na vítězství :-) Chtělo by to jim dopřát nějaký pořádný zázemí...
Avatar - ryman
17. 1. 2011 22:19
Re: Kamiony
myslím, že aleš rozhodně neudělal ostudu, jel ve velké formě.. nicméně je to určitě velká škoda celkově pro všechny i pro česko.. ;-\ ale za to co ukázal :yes: