Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volpe: malé rozměry, nulové emise

Libor Zezulka
Diskuze (12)
Na jedné straně komfortní limuzíny s výkonnými motory, na straně druhé mini vozítko s nulovými emisemi. I tak bude vypadat letošní frankfurtský autosalon.

Mini vozítko V.O.L.P.E. (Veicolo Originale Leggero Privo Emissioni - volně přeloženo malý automobil s nulovými emisemi), jehož světová premiéra proběhla na výstavě automobilů s pohonem na zemní plyn a vodíkovým pohonem konaná v italském Bolzanu, se ukáže návštěvníků také na autosalonu ve Frankfurtu. Mini vozítko, jehož design navrhla italská firma Zagato a konstrukční řešení společnost Berman, bude ve Frankfurtu zastupovat automobilovou generaci budoucnosti.

Pouze 1.5 metru dlouhé vozítko pohání v závislosti na verzi dvojice nebo čtveřice elektromotorů umístěných přímo v kolech. Slabší verze se dvěma elektromotory instalovanými v zadních kolech a váhou 389 kg poskytuje výkon 2 kW a dosáhne maximální rychlosti 65 km/h. Za volant mohou usednout už čtrnáctiletí. Silnější provedení vážící 450 kg nabídne výkon 16 kW produkovaný čtyřmi elektromotory, jež umožní dosáhnout maximální rychlosti 135 km/h.

Dobíjení baterií probíhá prostřednictvím elektrické sítě s napětím 220V, nebo ve voze pomocí generátoru poháněného zemním plynem. Pod plastovou skořápkou se ukrývá prostor pro řidiče a druhého pasažéra sedícího za řidičem, bezpečnost zajišťují pásy či airbag.

Libor Zezulka
Diskuze (12)