Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volva dostanou funkci, kterou již dlouho nabízejí třeba Waze či Google mapy

Ondřej Šámal
Diskuze (7)

Švédská automobilka chystá do svých modelů zavést upozorňování na nehody v reálném čase. Tuhle funkci přitom již dávno nabízejí bezplatné mapové podklady v chytrých telefonech.

Volvo je jedním z průkopníků bezpečnosti v automobilech. Dodnes je značka ze Švédska známá jako první výrobce, který začal používat tříbodové bezpečnostní pásy, které od 60. let minulého století po celém světě zachránily miliony životů. Teď se Volvo chystá na další novinku, která ovšem není zase až takovou novinkou.

Systém Accident Ahead Alert, který automobilka poprvé nasadí v Dánsku (to bylo vybráno díky kvalitním a rychle dostupným dopravním informacím a hustému pokrytí), vás bude v reálném čase informovat o možném nebezpečí v okolí včetně případné dopravní nehody. Takovou funkci sice již dávno nabízejí některé integrované navigace, jež dokážou dynamicky měnit trasu dle aktuálních podmínek, ne vždy to ale funguje rychle a spolehlivě.

Naopak v případě aplikací Waze a Google mapy, které mnoho z řidičů používá místo mapových podkladů přímo od automobilek, tahle „vychytávka“ díky milionům aktivních uživatelů pracuje spolehlivě a nesmírně rychle. Nabízí se proto otázka, proč vymýšlet alternativní řešení…

Volvo ovšem kontruje tím, že Accident Ahead Alert bude dostupná i pro starší vozy, které například zrcadlení mobilního telefonu nenabízejí. Automobilka konkrétně plánuje, že ji zpřístupní pro modelové řady 40, 60 a 90 s rokem výroby minimálně 2016. Spolehlivost asistenta by se měla pohybovat mezi 70 až 80 procenty, cokoliv pod nižší hodnotu by bylo pro Volvo neakceptovatelné. Varovat před nehodou by vás přitom měl pouze zhruba 200 metrů dopředu, což není moc.

Video se připravuje ...

Po Dánsku se funkce rozšíří i do dalších zemí, které jsou součástí ekosystému Data for Road Safety, kam patří například Německo, Rakousko, Velká Británie, Španělsko, domácí Švédsko či Nizozemsko. Volvo zároveň doufá, že se mu v tomhle ohledu podaří navázat spolupráci s ostatními automobilkami (koncern Volkswagen, Ford, BMW a Mercedes), které jsou do systému Data for Road Safety zapojeny.

Ondřej Šámal
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - eLzyx
31. 3. 2024 12:43
Re: Tak to objevili nový světadíl...
Waze má občas tendenci člověka záměrně poslat do kolony, aby zjistila, jestli tam ta kolona pořád je.
Používám Teslí navigaci a ta funguje perfektně. Mám i přímé srovnání. Dvě Tesly, obě na příjezdu do Prahy po D7 ve stejný okamžik (jeli jsme za sebou). Cíl Čestlice. Okruh kvůli nehodě zavřený. Baranďák rozkopaný. Tesla nás oba navigovala přes Evropskou, centrem až do Čestlic. Waze přes Karlovarskou, Strahovský tunel, Jiráskův most a pak klasika na Nuselák ... takež jeden jel podle Tesly, druhý podle Waze. Rozdíl 20 minut v neprospěch Waze. Trasa nastavena na nejrychlejší, dopravní situace a data zapnuta.
29. 3. 2024 20:24
Re: Tak to objevili nový světadíl...
Jo, vždyť jasně - souhlas. A nechť každý používá to, co mu vyhovuje.

Já jsem primárně mířil na to, jak automobilky chtějí, zpravidla po třech letech, platit ročním paušálem možnost aktualizace podkladů a aktivní navigace v autech... A přitom všichni podporují zrcadlení MT. To je absurdní ;-)
29. 3. 2024 16:42
Re: Tak to objevili nový světadíl...
Waze je v pohode, ja uedu TomTom Go aplikaci, jsem na ni zvykly a ma vyhody i nevyhody (tomtom ma trochu chytrejsi cesty ale min info o aktualnich nedach, nicmene je to hodne podobny s Waze.

Jinak tuhle funkci varovani ma i Mercedes a funguje minimalne na odstaveny auta na dalnici, ale asi jen v ramci Mercedesu, takze ted aby to nejak propojili.
29. 3. 2024 09:14
Re: Tak to objevili nový světadíl...
Jo, souhlas. Waze funguje perfektně, troch jsem si musel zvykat na design map apod., ale ve finále je lepší než TomTom, který mám v autě.

Bezdrátové připojení zařídil adaptér za 16 stovek...
29. 3. 2024 07:09
Re: Tak to objevili nový světadíl...
Osobne navigaci v aute vubec nepouzivam. Waze funguje perfektne proti tomu co dodava Skodovka.