Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojeté Volvo S60 III/V60 II (platforma SPA): Tříčtvrteční devadesátka

Marek Oborník
Diskuze (3)

Poslední generace středních volv šedesátkové řady je z technického pohledu jen zmenšeninou velkých S90/V90. Menší model moc nezaboduje prostorností, ale má výhodu v tom, že přišel později a vyhnul se některým dětským nemocem starších větších sourozenců.

Divize osobních vozů Volvo, spadající od roku 2010 pod čínský koncern Geely, se v poslední dekádě hodně snaží setřást pověst konzervativní značky pro lékaře před důchodem. Že se nebojí zariskovat a vsadit na divokou kartu, jsme poznali už v roce 2015, kdy přišlo velké Volvo XC90 II na tehdy novinkové modulární platformě SPA (Scalable Product Architecture). Ta nabídku motorů zastropovala dvoulitrovým plug-in hybridem a do interiéru zasadila velký centrální tablet, jímž ovládáte i topení. Zatímco u největšího a nejdražšího modelu to byl svého času velmi odvážný krok, u všech následných nižších a levnějších to už nikoho nepobuřuje – cesta k umenšování spalovacích motorů a větší digitalizaci interiéru se mezitím stala normou všech významných výrobců.

Nehybridní jen zkraje

U téhle poslední generace „nízkých“ šedesátek (kombi V60 od roku 2018, sedan S60 od 2019) se ještě dají najít i klasické nehybridní motory. Ale už pouze v bazarech, protože se vázaly jen k prvním ročníkům. U dieselů (které se zde montovaly už jen do kombi) je poznáte podle označení D3 či D4, u benzinových pak T4, T5 a T6 bez přídomku. Ve všech případech (a to i těch hybridních) jde o přeplňované dvoulitrové čtyřválce s přímým vstřikováním, částicovými filtry a rozvodovým řemenem. Jde o motory z volvácké „stavebnicové“ rodiny VEA.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Marek Oborník
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - jersey.se
10. 3. 2024 12:29
Re: Premium o cinskych autech...
Tak tvoje Alfa je zase Saab, takže...
Avatar - jersey.se
10. 3. 2024 12:16
S60 2024 B4 FWD
Bral jsem novou S60 B4 mr 2024. Už mám 25000 km a jsem relativně spokojený. Hlavně jízdní vlastnosti jsou řekl bych nadprůměrné. Akorát jste mě trochu vykolejili tím, že B4 má čínskej automat :/ No snad vydrží no...

Tady je malá recenze:
https://moje.auto.cz/…se/ingeborg.html
Avatar - Ja Prvni 123
3. 3. 2024 07:50
Premium o cinskych autech...
Vyserte si voko.