Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce autobusů Autosan krachuje

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Nejstarší polský výrobce autobusů Autosan se ocitl v platební neschopnosti a jeho vedení požádalo soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Firma se od roku 2009 pohybuje ve ztrátách a nemá další možnosti financovat svou restrukturalizaci.

"Od roku 2009 Autosan vykazoval každoročně značné ztráty, což zhoršovalo finanční problémy firmy. Vzhledem k nedostatku ziskových kontraktů bude letošní rok dalším rokem, kdy firma skončí ve ztrátě," uvádí podle agentury PAP vedení firmy.

Autosan je jedním z nejstarších strojírenských podniků v Polsku. Jeho počátky se datují do roku 1832, kdy vznikl jako výrobce kotlů, postupně se orientoval na dopravní prostředky a autobusy začal vyrábět v roce 1926. Na svém vrcholu firma zaměstnávala asi 7000 lidí.

V roce 2001 se firma kvůli propadu odbytu jejích autobusů začala zaměřovat na kolejová vozidla a nyní zaměstnává kolem 500 lidí. Autosan je součástí skupiny polského podnikatele a bývalého automobilového závodníka Sobieslawa Zasady.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - romgator
23. 9. 2013 12:42
Bankrot není nikdy nic pěkněho, ale
možná se trh musí trochu vyčistit. Bůh ví, jestli tomu tak ale musí být. Sám si nedokážu představit, že by měl někdo významný v automobil. průmyslu krachovat i u nás. No prostě hrůza. Zvlášť u výrobce s velkou tradicí. Kdo ví. ;-\