Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobci motocyklů Harley-Davidson klesl zisk o čtvrtinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Americkému výrobci motocyklů Harley-Davidson v prvním čtvrtletí klesl zisk o 25,6 procenta na 186,4 milionu USD (4,7 miliardy Kč). Hlavním důvodem byl pokles odbytu motocyklů, uvedla firma. Ve stejném období loňského roku činil zisk 250,5 milionu dolarů.

Tržby z prodeje motocyklů a produktů s tím souvisejících ve čtvrtletí klesly o 15,7 procenta na 1,33 miliardy dolarů (33,3 miliardy Kč). Odbyt se snížil o 14,7 procenta na 70.831 kusů, zatímco firma čekala 66.000 až 71.000 kusů.

Harley-Davidson má na americkém trhu s velkými motocykly zhruba poloviční podíl. Firma předpokládá, že odbyt motocyklů letos zůstane na loňské úrovni, případně mírně klesne. Na prodeji se v prvním čtvrtletí totiž projevilo neobvykle teplé počasí a odborníci očekávají, že v dalších třech měsících bude poptávka o to nižší.

Pod tlakem levnější konkurence, jako je například japonská Honda Motor či americká Polaris Industries, byl Harley nucen nabízet slevy na motocykly z loňského roku, aby se zbavil zásob. Příjem na motocykl se v prvním čtvrtletí snížil zhruba o 342 na 15.526 dolarů.

V přepočtu na akcii se zisk meziročně snížil na 1,05 dolaru z 1,36 USD před rokem.

V reakci na zveřejněné výsledky akcie Harley-Davidson na burze v New Yorku ztrácely přes pět procent, než pokles zmírnily na zhruba čtyři procenta a prodávaly se kolem 57 dolarů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)