Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Harley-Davidson Street Rod: Opravdu chcete do města na skútru? (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Harley-Davidson představil další novinku pro letošní sezónu. Model Street Rod je určen především pro svižnou jízdu městskými ulicemi.

Harley-Davidson rozšiřuje svou řadu Dark Custom o model Street Rod, který vychází z modelu Street a je samotnou značkou uváděn jako stroj, který byl navržen pro město, ale je připraven nabídnout vzrušující zážitky i za jeho hranicemi.

Nový Street Rod se od výchozího modelu odlišuje designem, silnějším motorem a s ním související ostřejší geometrií podvozku spolu s agresivnější pozici jezdce nakloněného více dopředu. Další vylepšení se odehrála i v oblasti odpružení, brzd a kol.

Mathew Weber, hlavní konstruktér Harley-Davidson, k motoru modelu Street Rod uvedl, že pohonná jednotka High Output Revolution X 750 dostala ostré vačky, hlavy s lepším průtokem plynů, větší kompresi a vyšší maximální otáčky. K úpravám provedeným na podvozku pak dodal, že ergonomie daná polohou sedla, stupačkami a širokými řídítky zaručují řidiči dokonalé ovládání.

Kapalinou chlazený motor V-Twin High Output Revolution X 750 modelu Street Rod s rozvodem SOHC, osmi ventily a úhlem válců 60° dává o 20 % vyšší výkon a o 10 % větší točivý moment než u modelu Street 750. Maximální výkon, který se má pohybovat kolem 51 kW (70 k), přichází při 8750 min-1, největší točivý moment 65 N.m při 4000 min-1.

Dvouválec je podle materiálů společnosti naladěný tak, aby podával optimální výkon v pásmu mezi 4000 a 5000 otáček, se silným zátahem ve středním pásmu, který jezdec bude vnímat v každý okamžik a může jej využít v reálných situacích.

Rám modelu Street Rod je přizpůsobený vyššímu výkonu motoru. Vepředu využívá robustní obrácenou vidlici 43 mm ukotvenou v úchytech z odlehčeného hliníku. Úhel řízení se zostřil ze 32° na 27° za účelem zrychlení řízení.

Nové zadní tlumiče používají externí kapalinovou nádobku, která umožňuje navýšení kapacity tlumicí kapaliny a zajišťuje stejnoměrné tlumení. Zdvih odpružení se zvýšil o 31 % na celkových 117 mm. Kyvná vidlice ve sportovním designu je prodloužená, aby bylo možné použít delší tlumiče.

Nový tvar sedla má zaručit jistou polohu jezdce a jeho zvýšení na celkových 765 mm pak vylepšit výhled dopředu. Model Street Rod také používá nové kované páčky brzd i řazení a hliníkové stupačky. Zábavnější průjezdy zatáček má podpořit zvýšení maximálního náklonu z předchozích 28,5° napravo i nalevo na současný maximální úhel 37,3° napravo a 40,2° nalevo.

Plochá řídítka v dragsterovém stylu mají jezdci umožnit zaujmout optimální jízdní pozici a podporují upevnění nových zpětných zrcátek nad nebo pod rukojeti. Harley-Davidson uvádí, že jejich patentovaný design umožňuje sklopení zrcátek bez kontaktu s rukama řidiče.

Model Street Rod má 17palcová černá paprsková litá kola a nové radiální pneumatiky Michelin Scorcher 21 s rozměry 120/70 R17V vepředu a 160/60 R17V vzadu. Dvojitá kotoučová přední brzda 300 mm s dvoupístkovými třmeny je doplněná systémem ABS. Standardní výbava obsahuje i bezpečnostní systém Harley-Davidson Smart Security System.

Harley-Davidson Street Rod bude nabízen ve třech barevných kombinacích, pojmenovaných Vivid Black, Charcoal Denim a Olive Gold. Ceny novinky začínají na částce 6800 euro bez DPH (zhruba 185.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - kari.laz
14. 3. 2017 12:06
Re: Mesto = skúter.
Tak ty musíš být větší tvrďák než Chuck Norris >:D >:D >:D
Je důležité to dát ještě najevo >:D
Já raději zachovám klidnou hlavu ať v autě, nebo na moto a nemám potřebu si na nikom nic dokazovat, ani mu znepříjemňovat jízdu. Ale ty máš evidentně jinou potřebu.
Avatar - kari.laz
13. 3. 2017 14:02
Re: Mesto = skúter.
Přesně tak. Nejde o to dělat bordel, i když přiznávám, že dobrý výfuk umí vykouzlit krásné zvuky, ale zabránit tomu, aby mě někdo přehlédl. A i mezi řidiči aut jsou lidé, kteří naschvál komplikují jízdu motorkářům, jako například v koloně, kdy se schválně natlačí tak, aby motorkář neprojel, přitom mu to může být jedno, motorkář projede a jede si dál a auto nijak neomezuje.
Avatar - CHerokee
13. 3. 2017 13:23
Re: Mesto = skúter.
Samozřejmě, že to je bezpečnostní prvek. Mnozí řidiči motocykl neregistrují, zrcátka nekontrolují, to že jsme slyšet mi mnohokrát zachránilo kůži. A proč by někdo jezdil 180 v protisměru? Nedělej ramena, když o jízdě na moto moc nevíš.
Avatar - kari.laz
13. 3. 2017 10:10
Re: Mesto = skúter.
Jenže pravda je, že pokud jsem měl tak utlumený zvuk, že jsem nebyl pro auta slyšet a to myslím hlavně ve městě, kdy jedou pomalu nebo popojíždějí v kolonách, tak pokud jsem chtěl projet středem, tak to tam občas někdo hodil, protože nevěděl že jedu. Když jsem alespoň trochu slyšet, tak to tam hodí jen zakomplexovaný jedinec naschvál, ale většina umožní předjetí. Bud se uhnout, nebo alespoň nic nedělají. A neplatí to jen o městu. I na okresce, když chci předjíždět, tak jsem radši, pokud o mě auto ví, než když mě přehlédne a ještě mě ani neslyší.
Avatar - CHerokee
12. 3. 2017 21:08
Re: Mesto = skúter.
Origo výfuk, zvláště v Evropě, žádný kravál nedělá. Vlastně to je tak utlumené, že si většina z nás koupí pořádný laděný, což je nejlepší bezpečnostní prvek, mimochodem. ;-)