Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zajímavý odkaz: dopravní informace online, přes SMS i PDA

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Technická správa komunikací hlavního města Prahy zprovoznila již před rokem server www.doprava-praha.cz, na kterém můžete v reálném čase sledovat aktuální dopravní situaci na nejvíce problémových trasách hlavního města.

Technická správa komunikací hlavního města Prahy zprovoznila již před rokem server www.doprava-praha.cz, na kterém můžete v reálném čase sledovat aktuální dopravní situaci na nejvíce problémových trasách hlavního města. Dodavatelem softwaru pro tento systém je česká firma GCWare, která však má v tomto oboru za sebou již řadu mnohem obsáhlejších zakázek.

Dynamickou navigaci s přístrojem ve voze dnes ještě v Praze používat nemůžete, je tu ale jedno alternativní řešení. Internetová stránka www.doprava-praha.cz nabízí aktuální informace o dopravě v hlavním městě. Najdete zde tzv. zátěžové mapy hustoty provozu, které graficky znázorňují stav dopravy na sledovaných komunikacích. Sledovaný úsek komunikace je zobrazen barvou, která odpovídá stupni provozu. Dále jsou k dispozici fotografie z dopravních kamer, které ukazují dopravní situaci na důležitých křižovatkách, dopravní omezení a přehled o parkovacích místech na záchytných parkovištích.

Po registraci uživatele, si můžete předdefinovat vaše pravidelné trasy a pak ve chvíli, kdy se vydáváte na cestu můžete zjistit pomocí SMS jak to momentálně na vaší předdefinované trase vypadá. SMS ve formě "DOPRAVA parametr" (za parametr se dosazuje váš požadavek) se odesílá na telefon 9002206 a zaplatíte za ni ze všech sítí 6 Kč včetně DPH. Potom obdržíte dvě SMS s informacemi zdarma. Doručená SMS může vypadat například takto: "15:10 Sokol.-Balabenka:2-3, Cuprova-Balabenka: 2-3, sokolovská-OSN:2, Frejova-Harfa:2-3, Poděbr.-Harfa:3, Balabenka-SAZKA:4, Harfa-Sazka:3-4". Obdobou SMS jsou MMS obsahující navíc také mapku s dopravní situací a případně také obrázek z kamery v daném místě. Zdrojem dat jsou indukční čidla ve vozovce, informace ověřuje také dispečer pomocí osmdesáti instalovaných kamer. Zatím je tento systém ve zkušebním provozu.

Toto řešení připravila česká firma GCWare zaměřená na prostorově kontextové služby (LBS), geoprostorové informační systémy (GIS) a geografické systémy pro řízení letového provozu. Jedním z řady realizovaných projektů byl systém dynamických dopravních informací pro arabskou metropoli Dubai, kde byl zaveden informační systém s výstupy na internetový portál, SMS/MMS i zprávy zasílané do navigačních přístrojů automobilů (RDS-TMC). Už na Středním Východě GCWare spolupracovala se slovenkým partnerem YMS, zaměřeným na celopodnikové informační systémy, od konce roku 2004 jsou obě společnosti strategickými partnery, takže vzniklo silné česko-slovenské uskupení na evropském trhu geoprostorových aplikací. K pobočkám v Čechách, na Slovensku a v Dubaji se má letos přidat další v zemích bývalé evropské patnáctky.

Ondřej Láník
Diskuze (0)