Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zaměstnanci Hyundai v Jižní Koreji hodlají stávkovat

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
Zaměstnanci automobilky Hyundai Motor v Jižní Koreji hodlají stávkovat, koncem června totiž zkrachovalo jednání ohledně zvýšení mezd. Pro stávku se vyslovily téměř tři čtvrtiny zaměstnanců sdružených v odborech.

Podle mluvčího odborů nezačne protest dříve než 10. července, kdy zástupci zaměstnanců své stávkové plány znovu projednají, informovala agentura Reuters. Český závod Hyundai v Nošovicích letos ke zvýšení mezd přikročil již dvakrát.

Jihokorejské odbory zahájily rozhovory s vedením začátkem května. Požadovaly zvýšení základní měsíční mzdy o 5,3 procenta a rozdělení odměn ve výši 30 procent loňského čistého zisku. Rozhovory však koncem června zkrachovaly, protože odboráři nebyli spokojeni s návrhy vedení.

Cena akcií Hyundai po oznámení výsledků hlasování odborářů o stávce sestoupila až na osmileté minimum, později však část ztrát smazala. Automobilka se v posledních letech potýká s poklesem zisků. V letošním prvním čtvrtletí jí čistý zisk meziročně klesl o polovinu na 668 miliard wonů (13,4 miliardy Kč), a dostal se tak na nejnižší úroveň za téměř šest let.

"Podnikatelské podmínky jsou obtížné, čistý zisk pokračuje v poklesu," uvedl jeden z vedoucích představitelů automobilky podle interních záznamů odborů z jednání, ke kterým získala přístup agentura Reuters. Upozornil, že firma musela ve svém mzdovém návrhu zohlednit "obchodní válku mezi USA a Čínou a americkou protekcionistickou politiku".

Americká vláda začala v květnu na pokyn prezidenta Donalda Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost, což by mohlo vést k uvalení dodatečných dovozních cel.

"Pro firmu je obtížné vyplácet štědré bonusy, když se zhoršují zisky. Potenciální americká cla by navíc mohla přinutit Hyundai ke zvýšení produkce v USA, což by vedlo ke snížení výroby v Jižní Koreji," upozornil jeden z analytiků makléřské společnosti NH Investment & Securities.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou společností Kia Motors tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Sériovou výrobu osobních automobilů v Nošovicích na Frýdecko-Místecku Hyundai oficiálně zahájil v listopadu 2008.

Nošovický závod Hyundai zvýšil od 1. července zaměstnancům mzdy o pět procent. Ke zvýšení mezd letos přistoupil již podruhé, v lednu to bylo o 4,66 procenta, což vyplývalo z kolektivní smlouvy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
10. 1. 2019 12:15
Re: Jediná správná cesta
To co si dovolí tady by v Koreji nikdy nemohli
7. 7. 2018 10:32
Re: hyundai
Proč by nebyly pravdivé? V Korejském Hyundai se stávkuje každý rok a je to celkem normální. Na západě si zaměstnanci o vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky nebojí říct. Kdo si neřekne, jeho chyba. Takhle funguje kapitalismus. A to celkem dobře.
6. 7. 2018 22:41
hyundai
Kdo ví jak to doopravdy je, tyhle informace nemusí být ani pravdivé. Hyundai si myslím má dobře našlápnuto k parádním ziskům a určitě zaměstnanci budou na prvním místě.
6. 7. 2018 13:52
Re: Jediná správná cesta
Ale trt makovy by sa zmenili, kopa zamestnancov ma vykonnostne bonusy, alebo plat priamo zavisly od predajov, ako napr. takmer vsetci obchodaci, a seru na to (cest vynimkam), vedia len frflat bez toho aby sa snazili.
Avatar - praděda7
6. 7. 2018 09:44
Re: Jediná správná cesta
Nevím, proč vy komunisté nechcete, aby se měli lidi dobře....