Zánovní, nebo ojeté? Jaké auto dává smysl pořídit?

Komerční prezentace

Ročně se u nás prodá přes čtvrt milionu nových aut, ojetých třikrát tolik. Velký zájem mezi lidmi je také o zánovní vozy, které jsou maximálně 3 roky staré a mají najeto méně než 100.000 km. Víte, který vůz se nejvíce vyplatí právě vám a jak jeho koupi financovat?

Za ojetý vůz se stočeným tachometrem zaplatíte až o 20 % víc

Podle Svazu dovozců automobilů čítal vozový park osobních automobilů v ČR v polovině roku 2019 celkem 5,9 milionu vozidel. Jejich průměrné stáří je 14,82 roku.

Zatímco trh s novými automobily v letošním roce oslabuje, zájem o zánovní a ojeté vozy stále roste. Lákavá je především nízká cena a snadná dostupnost. Pokud se pro ojeté vozidlo rozhodnete, buďte obezřetní a automobil si dobře prověřte. Mezi nejčastější triky prodejců patří podle společnosti Cebia stočení tachometru. Za auto se stočeným tachometrem pak zaplatíte průměrně o 20 % více než za to, u kterého je počet kilometrů reálný.

V 99 % inzerátů se také dočtete, že vůz nebyl havarovaný. Ve skutečnosti má ale škodní událost ve své historii v průměru 25 % pětiletých aut. U desetiletých vozů je to až 60 %. Mnohdy se jedná o drobné škrábance nebo výměnu čelního skla, jindy ale může jít i o totální havárii.

Velká část Čechů dává přednost koupi ojetého vozu. Výhodou je nižší cena, rizikem naopak to, že koupíte vozidlo v horším stavu, než tvrdí prodejce. Velká část Čechů dává přednost koupi ojetého vozu. Výhodou je nižší cena, rizikem naopak to, že koupíte vozidlo v horším stavu, než tvrdí prodejce.

Česká automobilová vlajka by byla v odstínech bílé, modré a šedé

Z informací Svazu dovozců automobilů vyplývá, že nejraději máme auta v nenápadných barvách. V loňském roce lidé nejčastěji registrovali vozy v odstínech bílé (28,9 %), šedé (24,28 %) a modré (14,24 %).           

Ojeté vozy vedou. Víte, na co si dát při jeho koupi pozor?

Zaměřte se na servisní historii, jestli nebyl vůz bouraný nebo kradený a zda nemá přetočený tachometr. S kontrolou najetých kilometrů vám pomůže VIN kód. Toto unikátní identifikační číslo by mělo být shodné v celém autě, zanesené v servisní knížce a v dokladech od vozidla. Prostřednictvím internetových aplikací s jeho pomocí rychle zjistíte, zdali souhlasí počet najetých kilometrů a jestli auto není kradené.

TIP: Kromě delší jízdy, při které otestujete vozidlo v provozu, požádejte také o prohlídku podvozku auta na zvedáku.

Nemusíte se bát, že budete působit přehnaně podezíravě. Obezřetnost je na místě. Jenom v roce 2018 provedla Česká obchodní inspekce 83 kontrol autobazarů a v 50 případech zjistila porušení právních předpisů. Nejčastěji se kontroloři setkali s nekalými obchodními praktikami. Prodejci také často řádně neinformovali o vlastnostech vozidla.

Podle Asociace obchodu ojetými automobily se škody způsobené přetáčením tachometru mohou v ČR vyšplhat až k 10 miliardám korun ročně. Nic na tom příliš nemění ani fakt, že v Česku hrozí od října 2018 za stáčení tachometru až půlmilionová pokuta.

Zánovní vozy bývají často z operativních leasingů. První „majitelé“ se k nim tedy často nechovali tak, jako kdyby auto bylo jejich vlastní. Zánovní vozy bývají často z operativních leasingů. První „majitelé“ se k nim tedy často nechovali tak, jako kdyby auto bylo jejich vlastní.

Výhody a nevýhody nového vozu

+ Můžete si vybrat či nakonfigurovat přesně takové auto, jaké chcete.

+ Sedíte ve voze vonícím novotou, u kterého máte jistotu jeho původu.

- Za nový vůz zaplatíte výrazně více než za zánovní nebo ojetý automobil.

- Rychle ztrácí svou hodnotu. Odjezdem od prodejce klesá jeho cena až o třetinu.

Výhody a nevýhody zánovního vozu

+ Má parametry nového automobilu, ale je výrazně levnější.

+ Zánovní vůz má většinou stále platnou záruku.

- Nabídka není tak široká jako v případě starších vozů.

- Vozy jsou často z operativních leasingů, kde se k nim lidé nemusejí chovat nejcitlivěji.

Výhody a nevýhody ojetého vozu

+ Vozidlo pořídíte za výrazně nižší cenu než nový automobil.

+ Můžete si vybrat z mnoha typů – v autobazarech, u soukromníků, ze zahraničí.

- Nemáte jistotu původu, musíte ověřovat reálný nájezd kilometrů a kontrolovat servisní záznamy.

- Reklamovat můžete jen ty vady, o kterých prodávající věděl, a to do určité doby od koupě.

 S financováním vám pomůže výhodný autoúvěr

Pořízení vozu nemusíte odkládat, i když na něj zrovna nemáte dostatečně našetřeno. Existuje více možností, jak nákup financovat. Pokud uvažujete o autoúvěru, pak například  v Hello bank! získáte půjčku na auto s úrokem od 4,7 %. Vše vyřídíte online a oproti leasingu se stanete vlastníkem vozu ihned po nákupu. Automobilem nikde neručíte, takže ho můžete kdykoliv prodat.

Jako bonus dostanete 3 kódy zdarma na ověření historie auta u společnosti Cebia. Pomocí VIN kódu tak snadno prověříte tři ojetá auta, která si vyhlédnete. A budete-li chtít, spolu s úvěrem vám v Hello bank! také zdarma zařídí kreditní kartu, díky které můžete měsíčně dostat zpátky až 500 Kč jako odměnu za její aktivní používání třeba při nákupu pohonných hmot.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly