Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zavřou globální automobilky své továrny v Rusku?

Michal Fokt
Diskuze (26)
Objevují se náznaky, že v Rusku ukončí výrobu a montáž řada světových automobilových značek a auta bude pouze dovážet.

Americký portál Wards Auto přišel s poněkud překvapující informací, týkající se ruského trhu. S odvoláním na analýzu společnosti Roland Berger informuje, že by velké automobilky mohly v Rusku ukončit své výrobní aktivity a dát přednost dovozu svých výrobků. Důvody však nemají nic společného s válkou na Ukrajině (i když, kdo ví...), měly by být čistě ekonomické.

V Rusku totiž dochází ke spojení dvou faktorů do jednoho problému. Tím prvním je pokles ruského trhu s automobily - letos zatím o 6 %, nicméně s vyhlídkou propadu 26-30 % ve zbytku roku, přičemž by se tato situace měla opakovat několik dalších let. To by znamenalo, že v roce 2018 by trh klesl z předpokládaných 3,6 milionu prodaných aut na 2,3 milionu.

Jistě, 2,3 milionu aut je stále ještě obrovské číslo, nicméně dohoda s WTO Rusko zavazuje k postupnému snižování dovozních cel ze současných 25 % až na 15 % v roce 2019, čímž se import na tento trh citelně zlevní. Když k tomu přidáme skutečnost, že většina automobilek má v Rusku jen malé závody, stane se výroba nekonkurenceschopná a nerentabilní, protože současně budou končit i ekonomické pobídky ruské vlády, které výrobu dnes činí zajímavější oproti dovozům údajně pouze o 5-10 %. Jmenovitě by mělo jít o PSA, BMW, SsangYong, Opel, Audi a řadu čínských značek.

Jsou ovšem i automobilky, které jsou ohledně situace v Rusku optimistické, Ford chce v rámci svého joint-venture v Rusku vybudovat příští rok motorárnu a v roce 2016 chce dosáhnout 60% podílu lokalizace a tamní produkci. Skepsi analytiků nesdílí prozatím ani BMW, které je též přesvědčeno o rentabilitě svých ruských aktivit.

Roland Berger nicméně předpokládá, že koncem dekády bude podíl dovezených aut do Ruska činit 67 %, zatímco výroba světových automobilek v Rusku bude činit 26 % trhu, oproti současným 52 %.

Michal Fokt
Diskuze (26)
Avatar - Drevokocůr
31. 7. 2014 11:08
Re: Nušto
Na tebe ale bohužel nemá, ty jsi perla! :yes:
Avatar - Drevokocůr
31. 7. 2014 11:06
Re: Nušto
JJ každý nemá to štěstí že zdědí po tatíkoj politrukoj trofejní BMW z roku 1944!? :yes:
30. 7. 2014 22:47
teraz nic nie je iste
Staci, ked rusi zakazu dovoz vozidiel pouzitelnych na vojenske ucely, a vojakov mozes previezt v hociktorom osobaku. Takisto, ako na obrabacom centre mozes vyrobit skrutku do rakety. Dohody WTO mozu potom...
30. 7. 2014 22:39
Re: Nušto
U motorky by som si byt tebou nebol taky isty, nemas boxer. Mas bmw s motorom rotax, ak je mladsie ako 2007, tak to upatlali cinsky komunisti ako LONCIN a pokrstil to krstny otec bmw ako bmw. Ak das synovi meno Albert Einstein, to bude asi jediny spolocny znak s tvorcom teorie relativity. Cesi maju pekne prislovie MYSLET ZNAMENA HOWNO VEDET :-!
Avatar - aproximus
30. 7. 2014 16:30
Re: Nušto
že ty se tu vždycky krásně odkopeš. raději napiš něco o tom, jak sis do novýho auta v garáži na koleně dodělával vyhřívaný sesle...