Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zdravotní prohlídky seniorů nad 70 let: Potřebují další zkoušky?

Petr Barták
Diskuze (1)

Jako blesk z čistého nebe zasáhla řidiče seniory zpráva, že Brusel hodlá zavést pravidelné přezkušování motoristů nad 70 let. Jak by to mělo vypadat a co na to Češi?

Evropská komise (EK) se vytasila s nápadem, jak zajistit, aby v Evropě klesala nehodovost. Tlačí ji k tomu závazek snížit do roku 2030 v zemích Unie počet úmrtí za volantem na 10.000 případů ročně. Moc se jim to nedaří. V současnosti, soudě podle dat z roku 2022, zemřelo na silnicích 20.600 Evropanů, tedy více než dvojnásobek plánované hladiny konce desetiletí.

Chce jí mimo jiné dosáhnout i tím, že pro motoristy seniory nad 70 let připravuje zkoušku prokazující jejich schopnost zvládat řízení i v tomto věku. Navíc s pětiletou periodicitou. „Podle původní směrnice členské státy zkrátit dobu platnosti lékařských prohlídek mohly, nyní je to stanoveno jako povinnost,“ říká k novele advokát Ondřej Horázný.

Jak si to EK v reálu představuje, zatím není známo. Jedná se o čerstvý návrh, který se teprve bude precizovat. Prosakuje pouze fakt, že důležitou roli budou hrát v konečné podobě normy jednotlivé členské státy.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (1)

Doporučujeme

1. 4. 2023 09:54
Řidiči senioři
Vyjímečně velmi dobrý zákon z EU!!! Senioři NAD 70sát let by měli mít přezkoušení každé dva roky a lékařské osvědčení každých 6 měsíců... OD 60 let, DO 70 let by měli mít osvědčení od lékaře každý rok a přezkoušení každé 3 roky!!!