Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abt AS400 – pro pravé závodníky

Miroslav Kudělka
Diskuze (3)
Úpravce Abt Sportsline v červnu představil nejžhavější novinku svého tuningového programu. Model Abt AS400 je variací na téma Audi A4 kombi, které je osazeno motorem o výkonu 400 koní.

Úpravce Abt Sportsline v červnu představil nejžhavější novinku svého tuningového programu. Model Abt AS400 je variací na téma Audi A4 kombi, které je osazeno motorem o výkonu 400 koní.

Abt Sportsline je provozovatelem továrního týmu Audi v prestižním seriálu DTM. Jelikož v letošní sezóně nasazuje model A4, který je od počátku velmi kvalitní, rozhodl se připravit omezenou 25 kusovou sérii vysokovýkonného modelu A4 kombi pro vyznavače ostré sportovní jízdy.

Pod přední kapotu si našel cestu dlouhodobě vypiplávaný motor V6 2,7 bi-turbo, který je zárukou dostatečné síly. Přes stálý pohon všech kol Quattro se do vozovky opírá silou 294 kW (400 k – odtud označení modelu) a točivým momentem zhruba 500 Nm. Osazeny byly nové výkonnější sportovní brzdy a snížený tužší podvozek pro lepší jízdní vlastnosti. Kola s pěti paprsky mají průměr 18 palců a jejich povrch má titanovou barvu.

Zásahu se dočkal také vnější vzhled. Na dynamice vzhledu vozu má největší podíl nový přední spoiler s trojicí rozměrných otvorů pro chladící vzduch a maska chladiče. Na bocích nemohou chybět nástavce prahů a na zádi vše vrcholí střešním spoilerem, kterému sekunduje nástavec pod nárazníkem, do kterého jsou čistě zakomponovány čtyři kruhové koncovky výfuku. Mimochodem zadní díly výfukové soustavy je celý vyroben z nerezivějící oceli, naladěn na patřičný zvuk a díky menšímu odporu také napomáhá motoru k lepšímu dýchání. V interiéru si našly své místo hliníkové pedály a madla řadící páky a ruční brzdy, ozdobné lišty prahů a nechybí také nové stupnice přístrojů, kde ta u rychloměru končí hodnotou 320 km/h.

Tím jsme se dostali k výkonům. AS400 zrychluje z 0-100 za drtivých 4,7 sekundy a rozjede se až na 290 km/h. To vše může mít zájemce za 94 900 Euro (něco přes 3 mil. Kč). Ani tady však není konec. Pro ty, kterým je i tohle málo, nabízí Abt ještě verzi motoru o výkonu 331 kW (450 k) a 19“ kola s vysokovýkonnými sportovními brzdami Abt.

Miroslav Kudělka
Diskuze (3)