Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Acura Precision Concept: Chystá se restart značky?

Michal Fokt
Diskuze (18)
Vypadá to, že hybridní supersport NSX se stane impulzem k renesanci první japonské luxusní značky. A tohle by měla být cesta...

Koncem osmdesátých let Hondu napadlo postavit se evropským prémiovým automobilkám s vlastní značkou a výsledkem byl brand Acura s velmi zajímavým portfoliem - prestižním sedanem a kupé Legend, kupé Integra a nedlouho poté i supersportem NSX. Trh novinku přijal pozitivně a motivoval k obdobnému kroku i Toyotu a Nissan. Honda však následně začala přemýšlet nikoli o tom, co zákazník této třídy chce, ale o tom co by mu ještě mohlo stačit a situace využil Lexus, jenž Acuru de facto vymazal ze světa.

Zdá se však, že teď má Acura v plánu se vrátit v plné síle. Od loňského léta má nového šéfa Jona Ikedu, což je překvapivě designér ...opravdu překvapivě? Právě anonymní design je Acuře vytýkán asi ze všeho nejvíce (společně se zalíbením v autech s pohonem předních kol) a vše naznačuje tomu, že právě v oblasti vzhledu se chystá doslova revoluce.

Acura má nové NSX a právě hybridní superauto s high-tech hybridním systémem jako by mělo být odrazovým můstkem pro restart značky. V Detroitu se představuje studie Precision Concept, která vypadá, jako by stylisté dostali zadání aplikovat tvary supersportu na midsize sedan. Acura Precision má agresivní příď s nově koncipovaným pětiúhelníkem, jemuž říkají "diamantový pětiúhelník", dlouhou kapotou, linií střechy ve stylu kupé a ostrými liniemi a přechody. Japonci (respektive Američané) slibují, že koncept je předobrazem toho, jak teď bude Acura dělat své sedany ...a tím pádem i zbytek portfolia.

A jak se na luxusní značku sluší, začne pěkně "odshora", prvním modelem v novém stylu bude nástupce modelu RLX, ba co víc, dokonce se spekuluje o tom, že mu Honda vrátí označení Legend! Ostatně pod logem "Áčka" se v Detroitu neobjevil tradiční slogan Advance, ale Precision Crafted Performance, jenž Acura používala před čtvrtstoletím.

Pokud Acura skutečně naznačený směr udrží, což by v případě "Legendu" znamenalo (s ohledem na expresivní design současných Lexusů) sahat na tento design jen minimálně (pokud vůbec), mohla by zabojovat o ztracené pozice. K tomu ale není třeba jen vzhled, ale i technika. V tomto ohledu stojí za pozornost, že má Precision Concept přední nápravu umístěnou jako zadokolky, což může, ale bohužel nemusí být náznakem věcí příštích. Ostatně starší zprávy informovaly, že Acura zvažuje u všech svých modelů přechod na pohon všech kol, možná si tedy Japonci po 25 letech uvědomili, že s předokolkami to nepůjde.

Michal Fokt
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - TeeJay
13. 1. 2016 20:48
Re: Acura
na to usuzuješ z tohoto konceptu nebo něčeho jiného?
Avatar - praděda7
13. 1. 2016 16:13
Re: Acura
This is more likely the beginning of the end, Hachigo san... ;-\
Avatar - TeeJay
13. 1. 2016 14:28
Re: Restart......
Pozor, já neřekl, že je Acura převlečená Honda, jedinou výjimkou je ILX, což je prostě Civic. Jsou tam sice díly společné, jako je platforma nebo motory, ale jinak jsou rozdíly třeba v zavěšení (respektive byly), převodovkách, systémech pohonu. Acura má v portfoliu těch tech-hračiček poměrně dost. Spíš byl problém v tom, že v řadě případů byla Honda záměrně bržděná, aby se to dalo vypíchnout u Acury, viz třeba 5AT.

To, že je to "lepší Honda" jsem myslel ve vztahu k tomu, že jsou Acury povětšinou předokolky, takže se značka od Hondy není schopná dostatečně odpoutat. A situaci ještě zhoršuje fakt, že se u řady modelů prováděl rebadgeing a Acury byly a jsou prodávány jako Honda. Pro Hondu na daných trzích fajn, pro Acuru problém. navíc to "sdílení" už v poslední době dostoupilo vrcholu, když už acura ani neměla V6 3.7, ale 3.5 jako Honda, bylo to na nejlepší cestě zavřít.

Honda si může vybrat - buď vytvořit silný brand jako VW, který má vše od up! po Phaeton a Touareg nebo reálně posunout Acuru výš. Mám za to, že si vybrali správně.
Avatar - TeeJay
13. 1. 2016 14:14
Re: Restart......
Já bych si taky ve vyšší střední předokolku nekoupil, jakkoli sofistikovanou. ;-) A hybridní SH-AWD stojí balík.
Avatar - Individualita
13. 1. 2016 13:37
Re: Restart......
Že si to myslí je důkazem dobrého marketingu, ale realita je aktuálně bohužel jinde.