Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alauda Racing plánuje první závody létajících aut na světě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Australský Alauda Racing má ambiciózní plán na spuštění prvního mistrovství světa, v němž budou od roku 2020 startovat létající auta.

Alauda Racing je vlastně týmem nadšenců, sídlících v australském Sydney a pracujících od roku 2015 na realizaci svého snu v podobě závodů létajících aut na světové úrovni.

Podle představ zakladatelů Alauda Racing má létající auto pro jejich závodní sérii představovat do jisté míry křížence monopostu F1 s kvadrokoptérou. Původní návrh takového stroje byl do jisté míry inspirován doutníkovými formulemi z šedesátých let, kdy tyto vozy ještě nebyly ozdobeny žádnými přítlačnými křídly.

První letové testy proběhly na jaře letošního roku s dálkově ovládanými prototypy v měřítku 1:3 a v listopadu byl pak dokončen první prototyp Alauda AirSpeeder Mark I, který zachovává původní koncepci, ale jeho linie již nejsou inspirovány starými monoposty.

Alauda AirSpeeder Mark I má rám z hliníkové slitiny, kterou doplňují komponenty z kompozitních materiálů, z nichž je i karoserie stroje. K pohonu poslouží čtveřice elektromotorů s celkovým výkonem 200 kW, jimž potřebnou energii poskytnou lithium-iontové baterie s kapacitou 8,75 kWh.

Létající monopost má dosahovat maximální rychlosti kolem 250 km/h a jeho dostup se má pohybovat okolo 3500 metrů, což je na takový stroj úctyhodná výška. Výdrž na jedno nabití se prozatím pohybuje kolem deseti minut.

Pro další rozvoj svého nápadu a dosažení uvedeného cíle pak Alauda Racing v současnosti hledá prostřednictvím internetové platformy Kickstarter, zaměřené na crowdfundingové financování nejrůznějších projektů, sponzory.

Alauda Racing se nyní připravuje na první letové testy svého stroje, které plánuje na první čtvrtletí příštího roku. Následně má ve druhém až třetím čtvrtletí roku 2018 dojít k prvním testovacím závodům s využitím dálkového ovládání. Cílem je pak první AirSpeed Grand Prix v roce 2020.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)