Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo Gloria: Koncept sportovního sedanu uvidíme v Ženevě

David Bureš
Diskuze (17)
Studii vozu střední třídy navrhli studenti turínského Institutu evropského designu ve spolupráci s designéry automobilky Alfa Romeo.

Na ženevském autosalonu bude vystaven koncept Alfa Romeo Gloria. Italský výrobce se chce vrátit do střední třídy, studie sportovně laděného sedanu tak ukazuje, jak si studenti italské vysoké školy představují chystaného nástupce modelu 159.

Pod křivkami automobilu jsou podepsáni studenti turínského Institutu evropského designu (IED), na jehož stánku bude vůz v Ženevě vystaven. Úkolem studentů bylo navrhnout sedan značky Alfa Romeo zaměřeného na americký a asijský trh. Automobilka chystá návrat do USA už několik let, poté chce vstoupit také na čínský trh.

Design Glorie používá oblé křivky, chybět nemůže pro Alfy typická trojúhelníková maska chladiče. Hlavní světlomety tvoří úzké pásy diod. Kapota je dlouhá, kabina je posunuta vzad. Ozvláštněním designu jsou kožené pásy na kapotě, připomínající popruhy pro upevnění zavazadel z historických aut.

Gloria je dlouhá 4.700 milimetrů, široká 1.920 mm a vysoká 1.320 mm, její rozvor činí 2.900 mm. Velikostně se tak řadí do střední třídy, mezi potencionální konkurenty by patřilo Audi A5 Sportback.

Pod kapotu se mají vejít vidlicové šestiválce a osmiválce s dvojitým přeplňováním. Automobilka tím odkazuje na motory ze šesté generace Maserati Quattroporte. Alfa Romeo bude společně s Maserati vyvíjet dvojici sedanů vyšší střední třídy.

Na projektu pracovalo 20 studentů magisterského studia, kteří pocházejí z různých zemí. Každý z nich nejprve navrhl zmenšený model auta, z těch designéři Alfy Romeo vybrali ten, který nejlépe splňoval původní zadání. Následně skupina budoucích designérů pracovala na konečném modelu v měřítku 1:1.

IED bude na ženevském autosalonu vystavovat už podesáté. Například v roce 2011 se institut pochlubil studií sportovního kupé Abarth Scorp-Ion.

David Bureš
Diskuze (17)
Avatar - petr164
3. 3. 2013 15:12
Re: Ještě malou drobnost
Pravdu díš. Studenti vědí, pisálkové nikoli...
Avatar - petr164
3. 3. 2013 15:11
Pochvala kreativity
Předně, zadat schopným studentům návrh studie nové berlina sportivo je skvělé. Jejich dílo nejen že nezaostává za vyhlášenými stylistickými studii, ale na "evropská studia" statečně nerspektuje hloupý požadavek vysoké přední části kvůli údajné bezpečnosti chodců. Model je proporcionálně (hmotově) vyvážený ze všech stran navzdory posunu kabiny vzad a ctí zásady měkkých linií a ostrých hran, jež se vnájemně vhodně doplňují. Pochopitelně že k realitě to má celkem daleko (kožené prvky zmizí stejně jako aerodynamicky neoptimalizovaná spodní část), ale rozhodně jde o povedený počin. Bravo studenti di disegnatrice!
Avatar - Pekelná Micinka
17. 2. 2013 13:05
Re: Topící se volá: "Glo glo glo"!
Přesně na tohle BMW jsem myslel, když jsem to psal. ;-) :yes:
17. 2. 2013 01:21
Re: Topící se volá: "Glo glo glo"!
Třeba tady vypadají dobře. [odkaz] (myslím ty pásy :-) )

Jj, na studenty to má fakt tvář. O tom, že Alfa je jaksi v hibernaci jsem se zmínil v 18:55.
Avatar - Pekelná Micinka
17. 2. 2013 00:36
Re: Topící se volá: "Glo glo glo"!
Ok. Pravda je, že jsem před napsáním původního příspěvku článek nečetl. Co se týká kožených pásů, mě se líbí, objevili se už na nejednom konceptu dříve. Akorát bych jim udělal "korýtko" v barvě kovu. Jinak se mi koncept líbí a právě myslím, že je škoda, že Alfa nepostaví 4dv. coupé, které jsou dnes populární a ke značce s tradicí v motorsportu by se hodilo. Na to, že to je studentská práce to není špatné a je to i daleko více svěží design, než má třeba 4C.