Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americký soud schválil urovnání hromadné žaloby na Toyotu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Americký soud definitivně schválil dohodu o urovnání hromadné žaloby na japonskou automobilku Toyota Motor související s nechtěným zrychlováním jejích vozů.

Toyota podle agentury AP za urovnání žaloby, týkající se nechtěného zrychlování vozů, zaplatí více než miliardu dolarů (zhruba 20 miliard Kč).

Spotřebitelé si v žalobě stěžují na pokles hodnoty automobilů Toyota po odhalení problému s nechtěným zrychlováním. Soud dohodu o urovnání předběžně schválil již v prosinci. Toyota tehdy uvedla, že urovnání ji bude stát 1,1 miliardy dolarů. Právní zástupci žalující strany však nyní hodnotu urovnání odhadli na více než 1,6 miliardy dolarů. Dohodu označili za "přelomové, ne-li rekordní, urovnání v hromadném soudním sporu týkajícím se automobilové závady ve Spojených státech".

Urovnání se týká 22 milionů spotřebitelů. Podle jednoho z právníků žalující strany bude muset Toyota například zaplatit majitelům, kteří prodali její automobily se ztrátou, částky v rozsahu od 125 do 10.000 dolarů (zhruba 2500 až 200.000 Kč). Na automobilku Toyota byly podány stovky žalob poté, co firma v roce 2009 začala čelit stížnostem na nechtěné zrychlování vozů. Toyota od té doby svolala do servisů přes 14 milionů vozidel. To poškodila její pověst výrobce spolehlivých a bezpečných vozů.

Toyota nicméně loni zvýšila celosvětový prodej o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Vystřídala tak v čele světového trhu svého amerického konkurenta General Motors, jehož prodej stoupl o tři procenta na 9,3 milionu vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
22. 7. 2013 09:06
Re: toyota
Jak to ve skutečnosti bylo nevím, jen usuzuji dle zjištěných informací. Mimo jiné z testu německé zkušebny TUV, která potvrdila, že všechna auta jde bez problému zastavit i se zaseknutým pedálem plynu.
[odkaz]
Testy prováděla i americká NHTSA, žádný technický problém nebyl nalezen, viz [odkaz]
NHTSA požádala o analýzu i NASA, kompletní výsledek studie máš tady: www.nhtsa.gov/staticfiles/nvs/pdf/NASA-U… />
O spotřebitelých si myslím své, ostatně odkaz na jednoho podvodníka máš v předchozím příspěvku. O soudech platí totéž, justičních omylů je dostatek. Můj názor na situaci vychází z výše uvedených studií a testů, zprávy na TV Nova pro mě nejsou důvěryhodný zdroj. Takže než se tady začneš ztrapňovat, tak si o tom něco zjisti.
Avatar - Katikakus
22. 7. 2013 08:57
Re: toyota
Doted nebyl prokazan jediny pripad, kdyby opravdu doslo k samovolnemu zrychlovani u Toyoty vinou vadneho pedalu. Tolik fakta.

Zbytek je jak napsal Saab - pitomci pletouci si pedaly a vychcankove, kteri na afere chteli vytriskat penize. :-!
Avatar - Lonestarstate
21. 7. 2013 21:35
Re: toyota
Ta hlavně, že víš, jak to všechno ve skutečnosti bylo co? Jedna paní povídala na internetu, tomu musíme ovšem věřit více než spotřebitelům, soudům atd, Další brouk Pytlík. :no:
21. 7. 2013 19:33
Re: toyota
Stejný problém už v USA řešilo Audi. Tenkrát jej taky podezírali, že auto samo zrychluje. Výsledek byl stejný jako u Toyoty, tedy nic se nenašlo. Holt USA jsou zemí neomezených možností :-)
Řekl bych, že v obou případech jde o kombinaci pitomců co nedokážou používat pedály a vychcánků, kteří se snaží ze všeho vytřískat nějaké prachy jako se o to pokusil tento pitomec: [odkaz]
21. 7. 2013 19:25
Re: toyota
Píše, např. zde [odkaz]