Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AMIE: Projekt automobilu a domu vyrobených 3D tiskárnou (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Národní laboratoř Oak Ridge stojí za zajímavým konceptem využití 3D tisku ve výrobě automobilů i domů.

Projekt AMIE (Additive Manufacturing Integrated Energy) na první pohled zaujme především skutečností, že k výrobě vozidla i budovy je využito 3D tisku. Pozornost si ovšem zaslouží i to, že se mohou mezi sebou napájet elektřinou navzájem.

Plně funkční prototyp automobil nejspíš neohromí svým designem, ale jeho výroba trvá přibližně 20 hodin a až 30 procent materiálů použitých v jeho konstrukci tvoří kompozitní materiály vyrobené 3D tiskárnou.

V současnosti je vozidlo poháněno jedním trakčním motorem roztáčejícím zadní kola a na jedno nabití ujede necelých 60 kilometrů. Maximální rychlost je pouhých 70 km/h, ale tento prototyp má posloužit především k ověření výrobních postupů a jeho jízdní výkony jsou proto vedlejší.

Koncept domu se naopak může pochlubit designem, za nímž stojí architekti ze společnosti Skidmore, Owings and Merrill z Chicaga. Pro vytištění všech jeho částí tvořících zhruba 80 procent celé budovy potřebuje 3D tiskárna okolo čtyř týdnů.

Dům i automobil se mohou napájet z veřejné elektrické sítě, ale cílem projektu je dosáhnout jejich soběstačnosti. Proto má dům na své střeše umístěny solární panely, zatímco u automobilu se počítá s testování pomocných externích motorů, spalujících zemní plyn.

Dům může za příznivých podmínek posloužit díky energii získané ze solárních panelů k dobíjení baterií automobilu, ale elektrická energie může v případě potřeby proudit i opačným směrem.

Celý projekt AMIE je neustále ve vývoji a automobil díky tomu čeká řada úprav jeho pohonného systému, zatímco dům má dostat kompletní vnitřní vybavení včetně plně vybavené kuchyně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
24. 11. 2015 10:18
Re: Motor si taky "vytiskli" ?
Všem vizionářům se lidé nejprve smějí :-! Ale ona ta doba přijde, možná za 10, 20 let. Stejně jako přijde doba elektromobilů a pro benzín se bude zase chodit do lékáren... Spalovací motory vytlačili elektrické jen proto, že není akumulátor s dostatečnou kapacitou.
24. 11. 2015 09:38
Re: Motor si taky "vytiskli" ?
...přesně to je budoucnost a smysl 3D tisku. Ale buď opatrný s takovým názorem, mohl bys tady býti označen za idiota...
24. 11. 2015 09:36
Re: Motor si taky "vytiskli" ?
Absolutně jsem nepochopil to tvoje "zadarmo"... kde píšou zadarmo?
24. 11. 2015 07:54
Re: Motor si taky "vytiskli" ?
Podle mého skromného názoru přijde doba, kdy se drtivá většina spotřebního zboží bude tisknout na tiskárnách. A pak se konečně nebude vozit tolik zbytečných věcí přes půl planety.
24. 11. 2015 07:23
Motor si taky "vytiskli" ?
Novodobí alchymisti zase zkouší z lidí tahat peníze s vidinou něčeho "zadarmo". A z některých ne moc chytrých se jim to i podaří.