Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin chystá sedm nových modelů, ponesou i znaky Lagondy

David Bureš
Diskuze (0)
Nabídka britské automobilky z Gaydonu má v následujících letech čítat sportovní modely, sedany a crossover. Dočkáme se i nějaké specialitky.

Aston Martin představením nového kupé DB11 zahájil realizaci svého tzv. plánu druhého století, který počítá s rozsáhlou výměnou portfolia této britské automobilky. V následujících letech chce výrobce z Gaydonu představit sedm nových modelových řad, které postupně nahradí stávající modely.

„V následujících sedmi letech odhalíme sedm různých modelových řad dvou značek – Aston Martin a Lagonda,“ tvrdí generální ředitel automobilky Aston Martin Andy Palmer. Dodal, že pro něj je koncepce všech aut naprosto jasná, firma pracuje na sportovních vozech, sedanech, crossoverech a speciálních modelech.

Prvním zástupcem nové generace modelů je kupé DB11, které nahrazuje dosavadní DB9. Automobilka na něj eviduje už zhruba 1.400 objednávek z celého světa. Výroba DB11 bude zahájena na podzim.

Na konci roku 2017 bude následovat nový Vantage, který v nabídce Aston Martinu bude i nadále ležet pod řadou DB. Zatímco DB11 byla odhalena s novým 5,2litrovým dvanáctiválcem twin-turbo z vlastní dílny, nové Vantage má použít osmiválec vyvíjený ve spolupráci s Daimlerem.

Po Vantage přijde čas na Vanquish. Zatímco dnes je tento model vlastně jen sportovnější verzí DB9, v nové generaci by se mohlo jednat o regulérní supersport se svébytnou podobou. Jisté je, že Vantage a Vanquish použijí novou hliníkovou platformu představenou v DB11.

V roce 2020 Aston Martin začne vyrábět crossover DBX, a to v nové továrně ve waleském St Athanu. Automobil bude postaven na vlastní platformě, Aston Martin v jeho případě nevyužije cizí architekturu.

Do konce tohoto desetiletí chce Aston Martin uvést na trh také nový sedan značky Lagonda. Tato značka se definitivně vrátila před dvěma lety, když gaydonský výrobce po dříve představené studii SUV Aston Martin Lagonda začal prodávat sedan Lagonda Taraf. Spekulovalo se o tom, že model Lagondy nahradí dnešní Rapide, i s ním se však zatím počítá. Aston Martin totiž začne v roce 2018 prodávat jeho elektrickou verzi RapidE.

DB11, Vantage, Vanquish, DBX, sedan značky Lagonda a elektrický RapidE je šest modelových řad, tou sedmou by mohl být onen „speciál,“ zřejmě ve stylu někdejšího One-77. Jisté je však to, že to nebude „levný“ Aston zařazený pod Vantage. Automobilka totiž chce v následujících letech omezit výrobu na 7.000 aut ročně, což je plán, do něhož se levný model lákající tisíce zákazníků nehodí.

David Bureš
Diskuze (0)