Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DBX Concept: Elektomobil s pohonem všech kol

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Aston Martin se svým novým konceptem snaží zbořit konvence. Nejen že se jedná o zvýšené kupé, ale navíc je plně elektrické a s pohonem všech kol.

Pokud se u BMW X6 mluví o spojení kupé a SUV, měl by někdo ukázat marketingu bavorské automobilky nový koncept Aston Martin DBX. Vůz klasických tvarů totiž dostal náležitě zvýšený podvozek, čímž se opravdu jedná o automobil spojující kategorie GT a SUV. Stroj ladných tvarů zároveň vůbec poprvé v historii značky dostal pohon všech kol.

Ještě větší šok však zažijete po otevření kapoty, kde toho vlastně mnoho neuvidíte. Tohle je totiž elektromobil s elektrickými motory přímo v kolech. Podle výkonného ředitele Aston Martinu, Dr. Andyho Palmera, se však nejedná o automobil připravený pro sériovou výrobu, značka se pouze snažila překonat svůj status na poli luxusního zboží a toužila zkusit něco nového.

Ve výsledku zde tedy máme velké čtyřsedadlové GT, praktičtější než kdy dříve, které ukazuje, čeho je vlastně britská značka schopna. Vůz je vybaven aktivními diodovými světlomety, má keramické brzdy, systém rekuperace energie KERS a kamery místo vnějších zpětných zrcátek. Interiér konceptu je vytvořen z materiálů pro automobily neobvyklých s důrazem na každodenní praktičnost.

„Věřím, že jsme vytvořili nejen nový druh luxusního automobilu, který je vhodný pro rozšíření aktivit značky, ale také model, který by mohl se ctí stát vedle dosavadních vozů značky,“ řekl o DBX Palmer.

Zajímavostí je, že tento Aston používá řízení bez mechanického spojení s koly, takzvaný systém „drive by wire“. Více technických informací však o autě zatím nemáme.

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Avatar - Petrolhead_CZ
3. 3. 2015 12:23
Aston jede
Teda, Aston se do toho parádně opřel. Ne, že by se mi vidina elektromobilu se 4x4 líbila, ale značka chce růst a expandovat a to je jen dobře. Vantage GT3, Vulcan, Lagonda, DB10 a teď DBX...jen to chce ještě ten supersport s motorem uprostřed sakra :-) A chtělo by to update interiérů, náhradu za Vantage a DB9.