Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin potvrdil limitovanou edici elektromobilů. Kdy se jich dočkáme?

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Dva roky po odhalení elektrického konceptu britská značka potvrdila, že chystá sériové kusy. Bezemisní model RapidE přijede v roce 2019.

Vůz RapidE bude prvním čistě elektrickým modelem automobilky. Prezident a generální ředitel společnosti Dr. Andy Palmer se nechal slyšet, že vozy s nízkými a nulovými emisemi hrají v budoucích plánech značky významnou roli. Série elektrického modelu RapidE vznikne v limitovaném počtu 155 kusů.

Na bezemisním konceptu, který Aston Martin odhalil před dvěma lety, spolupracoval také britský tým Williams Advanced Engineering. Nejinak tomu bude i v případě sériových kusů, společnost se sídlem v Grove bude mít na starost vývoj a integraci strojírenství.

Elektromobil bude čtyřdveřovým sportovním vozem s dynamikou Rapidu S, kde šestilitrový dvanáctiválec nahradí ryze elektrické pohonné ústrojí. Podle zástupců značky Aston Martin to ale nebude mít vliv na jedinečný zážitek z jízdy, který vlastníci těchto aut znají z konvenčně poháněných modelů.

„Spalovací motory jsou součástí Astonu Martin více než sto let a tato tradice bude pokračovat. Modelem RapidE ukážeme naši vizi, touhu a ochotu přijmout radikální změny v oblasti pohonů,“ uvedl při potvrzení sériové produkce Andy Palmer.

Zástupce inženýrského týmu Williams těší, že na novém projektu uplatní nabyté zkušenosti. „Projekt se značkou Aston Martin bude vznikat na základech zkušeností s bateriemi a elektromobily, které jsme v posledních letech získali,“ řekl Paul McNamara, technický ředitel Williams Advanced Engineering.

Britský výrobce tvorbu prvního čistě elektrického modelu již odstartoval, na automobilový trh dorazí novinka během roku 2019. Před dvěma lety odhalený koncept si můžete připomenout následujícím videem.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)