Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin už patří skoro ze 40 % italskému Investindustrial

Michal Fokt
Diskuze (3)
Bývalý majitel Ducati se stal patrně majoritním vlastníkem automobily Aston Martin. Italský Investindustrial získal výměnou za 177 milionů euro 37,5% podíl. Končí také CEO Astonu Ulrich Bez.

Když v roce 2007 Ford prodával automobilku Aston Martin, koupilo ji za 475 milionů liber konsorcium, vedené majitelem Prodrivu Davidem Richardsem a tvořené kuvajtskými investičními skupinami Investment Dar a Adeem Investment a investičním bankéřem Johnem Singersem.

Aston Martin si určitě pod novým vedením nepočínal špatně, prodej zvýšil z pár stovek ročně na tisíce a na trh posílá nové, konkurenceschopné modely, jako je třeba nový Vanquish, potřebuje ale v příštích pěti letech rozsáhlejší investice, podle plánů značky ve výši až 590 milionů euro, které už patrně stávající vlastníci neměli zájem dávat všechny ze svého, proto do party přibrali dosavadní vlastníky Ducati, italskou společnost Investindustrial, které za investici ve výši 177 milionů euro přenechali 37,5% podíl v automobilce.

Investindustrial má teď spoustu volných prostředků, Ducati prodal Audině za 834 milionů, čímž svou původní investici do italského výrobce motorek ztrojnásobil. Investindustrial v současnosti vlastní majtek v hodnotě kolem čtyř miliard dolarů, mimo jiné včetně britské outdoorové značky Karrimor, italského parku Gardaland a satelitní společnosti Eutelsat. Aston Martin je v současnosti jediným významným výrobcem luxusních automobilů, jenž nepatří do žádného globálního automobilového koncernu.

Současně s touto informací také přišla zpráva, že ve funkci Chief Executive Officer Astonu končí letos v létě Ulrich Bez, není ovšem známo, zda to nějak souvisí s vlastnickými změnami v automobilce. Bez však neodchází, bude i nadále zastávat roli "ambasadora" značky.

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - Ja Prvni 123
7. 10. 2013 20:16
Re: Snad
proč by plakal?
Aston na tom není až tak špatně... ostatně Martin taky ne.
;-)

Jen mám obavy, aby některým místním germanofilům nepraskla žilka...
:-!
Avatar - Jaros71
5. 5. 2013 00:00
Re: Snad
:yes: souhlas...James Bond by zaplakal.. ;-)
4. 5. 2013 10:59
Snad
tohoto krasavce a posledního mohykána nepošlou do kopru. Moc bych AM přál dlouhý život.