Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Vantage GT8: Kila dolů a koně nahoru (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Aston Martin opět využil svých závodních vozů jako inspiraci pro silniční model a stvořil doposud nejvýkonnější osmiválcovou verzi kupé Vantage.

Britská automobilka Aston Martin v loňském roce uvedla limitovanou sérii Vantage GT12, připomínající její závodní vozy a v letošním roce se v jejích stopách vydává Vantage GT8, který je inspirován okruhovým V8 Vantage GTE pro letošní sezónu.

Aston Martin Vantage GT8 na první pohled zaujme svým exteriérem. Karoserie může nést jednu ze tří nabízených kombinací barev. Volit lze šedou s modrou, bílou se zelenou nebo zelenou s limetkovou.

Na závodní V8 Vantage GTE odkazuje novinka přepracovanými nárazníky, které doplňuje vpředu karbonový splitter, zatímco vzadu je nepřehlédnutelný difuzor. Upraveny jsou i blatníky a prahy. Pro umocnění vzhledu a především další vylepšení aerodynamických vlastností vozu je připraven Aero Pack, jehož součástí je velké zadní přítlačné křídlo a stabilizátory na přídi.

Vedle svého vzhledu se GT8 od standardních Vantage odlišuje i důkladným odlehčením a to o rovných 100 kg, za nímž stojí mimo jiné karbonová střecha, boční i zadní okno z polykarbonátu, lithium-iontový akumulátor, titanový výfukový systém, 19-palcová hořčíková kola a kompozitní sedadla. Výsledkem je hmotnost 1510 kg.

Pod kapotou Vantage GT8 se ukrývá atmosférický vidlicový osmiválec o objemu 4,7 litru s výkonem 328 kW (446 k). Tato hodnota míří na zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální nebo sedmistupňové automatické převodovky Sportshift II s pádly pod volantem.

I přes důkladné odlehčení a zvýšení výkonu má být i tento Aston Martin bez jakéhokoliv omezování komfortu posádky vhodný pro každodenní použití. Právě proto je vybaven klimatizací i audio systémem o výkonu 160 Wattů.

Novinka byla odhalena jen pár dnů po V12 Vantage S, ale ve srovnání s ním představuje výrazně extrémnější a exkluzivnější provedení své modelové řady, za což vedle svých výkonů vděčí i skutečnosti, že vznikne v sérii pouhých 150 vozů. Cena každého z nich přitom začíná na částce 165.000 britských liber (zhruba 5.600.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - Bully_
19. 4. 2016 20:20
Re: Jsem sám
Nekdy neni na skodu si precist aspon prvnich par radku clanku a prohlednout par fotek. Pak bys mozna pochopil, proc byla pouzita prave tahle barevna kombinace.
Vyfukovy system 4-1-4 >:D taky nejak nechapu, at u Golfa R, nebo u Civicu TypeR a dalsich. Ale k HH trocha te kolotocariny patri, kvuli odliseni.
19. 4. 2016 13:23
Re: Jsem sám
stáhnout obrázek do PC, odbarvit a kolorovat... hnedle to má hlavu a patu a vypadá úžasně... ostatně jako každý Aston...