Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi e-tron quattro: Předzvěst elektrického crossoveru Q6

Michal Fokt
Diskuze (0)
Audi vypustilo první skicu studie e-tron quattro, z níž bude vycházet elektrické SUV Q6. Představí se v září na IAA ve Frankfurtu.

Ingolstadtští doposud prováděli "elektrifikaci" pouze svých běžných produkčních modelů, ve Frankfurtu se však představí předzvěst vozu, jenž bude vyráběn a prodáván pouze s tímto systémem pohonu. Půjde o crossover střední třídy e-tron quattro, odrazový můstek pro model Q6.

Jak se očekávalo a jak naznačuje i zveřejněný obrázek, půjde o SUV se siluetou kupé, respektive možná přesněji řečeno shooting brake a Audi se už teď chlubí, že bude mít nejlepší aerodynamiku ve třídě, což dokládá součinitelem odporu vzduchu jen 0,25. Velikostně půjde o mezičlánek mezi Q5 a Q7.

Příď vozu je vybavena světlomety s technikou OLED, disponující funkcí Matrix, šasi využívá druhou generaci platformy MLB. Auto bude mít Li-Ion akumulátory uložené v podlaze mezi nápravami, což zajistí nízké těžiště i dobré rozložení váhy, stejně jako tomu bude v případě motorů.

Jeden najde své místo u přední nápravy, dva pak vzadu, vůz tedy bude disponovat plně elektrickým stálým pohonem všech kol, patrně s funkcí vektorování točivého momentu vzadu. Na bateriích Audi pracuje společně s jihokorejskými firmami LG Chem a Samsung SDI a zajistí e-tron quattro, potažmo Q6, jízdní dosah přes 500 km.

Na řidiče orientovaný interiér konceptu bude ve velkém využívat displeje a nabídne náležitý komfort čtyřem osobám. Produkční verze by však měla vyjet na silnice až v roce 2018.

Michal Fokt
Diskuze (0)