Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Q6 by mohlo dostat vodíkovou i plug-in hybridní verzi

Jan Mička
Diskuze (0)
Nové Audi Q6 má být ryzím elektromobilem, zvěsti však hovoří také o pohonu na vodík a plug-in hybridu

O příchodu Audi Q6 se už ví dlouho. Plně elektrický crossover by byl ve výrobním programu Audi prvním takovým modelem, ale než by šel proti osvědčené konkurenci ze stáje Mercedes-Benzu a BMW, raději si vezme na mušku kalifornskou Teslu Model X. S dojezdem okolo 500 kilometrů na jedno nabití a rostoucím počtem nabíjecích stanic prakticky padají všechna omezení spojená s elektromobily, tento tah by se tedy Audi mohl vydařit.

Jenže možná nezůstane pouze u elektrické Q6. Podle nejnovějších zpráv by se totiž Audi mohlo vydat ve stejných šlépějích jako BMW s modelem xDrive40e a vyrobit plug-in hybridní verzi Q6, a co víc, hovoří se také o pohonu na vodík. První možnost není nikterak překvapivá, a s vodíkem je to podobné. Reálný výtvor totiž už v minulosti představila například Honda (FCX Clarity) a nejnovější počin z dílen Toyoty (Mirai) rovněž bere dech. Prozatím se však jedná o pouhé spekulace, byť z našeho pohledu nikterak nereálné.

Zdroje předpokládají příchod vodíkového Audi Q6 někdy s koncem této dekády, než se tak ale stane, budeme se prohánět v ryze elektrické verzi tohoto modelu. Ten bude postaven na platformě MBL (tedy jako nejnovější Audi Q7), a s ohledem na co nejmenší jízdní odpory má disponovat přísně aerodynamickou karoserií. První skica, kterou automobilka Audi odhalila již v březnu tohoto roku, nám o tvarech napovídá jen to nejnutnější, na rozdíl od boubelaté Tesly bychom se nicméně měli dočkat také ostrých hran.

Jan Mička
Diskuze (0)