Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi RS 3 Sportback od Abta umí 300 km/h!

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Doby, kdy třístovky dosahovaly jen nejrychlejší supersporty planety, jsou dáno pryč. Dnes ji zvládne i poladěný hatchback nižší střední třídy!

Slavný tuner Abt Sportsline v červnu představil pětisetkoňový sedan Audi RS 3. Nyní se podobných úprav dočkala i pětidveřová verze Sportback. Její turbodmychadlem dopovaný dvouapůllitrový pětiválec (přesně má 2480 cm3 nabízí v nejdrsnější specifikaci opravdu až 500 koní, tedy 368 kW. O stovku méně tovární verze považují v Kemptenu za čirý amatérismus.

K dispozici je 570 N.m točivého momentu (série má 480), Abt programuje vlastní řídicí jednotky, instaluje větší mezichladič stlačeného vzduchu a výfukový systém. Ten ústí dozadu dvěma dvojitými koncovkami s průměrem 102 mm. Také zadní difuzor prošel proměnou, kterou však odhalí jen pozornější oko. Na německých dálnicích může téhle RS 3 konkurovat mizivé procento současné produkce, z klidu na stovku vystřelí během 3,7 s a maximální rychlost vrcholí trojnásobnou cifrou. V akceleraci se tak vyrovná Lamborghini Gallardo LP 560-4...

Slabší specifikace, kdyby takové stádo bylo pro někoho přece jen příliš, má jen 338 kW (460 k), tady stačí pouze modifikovaná ECU. Nárůstu výkonu odpovídají i patřičně zvětšené kotoučové brzdy. Fotky kabiny sice Abt neodhalil, ale my víme, že ji lze vyšperkovat různými druhy a barvami kůže a doplňky z uhlíkových vláken. Nechybí ani nezbytná loga, ladič se musí svou prací náležitě pochlubit.

A ještě kola. Je libo černé desetipaprskové dvacítky Sport GR šířky 8,5 palce, taktéž vlastní konstrukce? Není problém, dokonce si zájemce může vybrat buď lesklou, nebo matnou verzi. V nabídce jsou i menší devatenáctky. A v neposlední řadě: s podvozkem od KW se dá hýbat. Přitom se tahle RS 3 vizuálně od té, kterou si můžete odvézt ze showroomu Audi nijak výrazně neliší...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
23. 7. 2018 16:31
audi
300km v rychlosti si nedokáu ani představit >:D