Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autodrom Most zasáhla protihluková vyhláška. Jaké závody radní zatrhli?

David Bureš
Diskuze (8)
Zástupci Autodromu Mostu v reakci na schválenou protihlukovou vyhlášku žádali mostecké radní o povolení 16 závodů. Povoleno však bylo jen šest z nich.

Mostečtí radní tento měsíc schválili protihlukovou vyhlášku, která výrazně omezuje fungování tamějšího závodního okruhu. Schválená vyhláška totiž snižuje hluk v době, kdy se jezdí nejprestižnější závody. Norma už má své první „plody,“ před kterými Autodrom varoval. Radní totiž nepochopitelně povolili jen šest navržených závodů pro letošní sezonu.

Zástupci Autodromu Most žádali radní o výjimku pro 16 nejdůležitějších akcí letošního roku, na které by se podle jejich názoru měla vztahovat výjimka z protihlukové normy. Ta omezuje hluk během státních svátků a v neděli po 12. hodině, zároveň hluk musí být omezen ve všech ostatních dnech po 18. hodině, kdy zakazuje používání hlučných strojů, přístrojů a zařízení a veškeré další činnosti, které vytvářejí souvisle po dobu delší než pět minut hluk, vibrace či dunění. Přestože okruh vyhláška nejmenuje, je jasné, proti komu je namířena.

Představitelé města však schválili jen šest z navržených akcí, přičemž v některých případech je rozhodnutí nepochopitelné. Výjimka sice byla povolena pro červencové republikové mistrovství minibiků, o týden později konaný evropský šampionát minibiků však byl představiteli města zakázán. Přitom se jedná o vlastně totožné akce, což dokazuje nelogičnost rozhodnutí radních. Navíc s tím, že evropská série je velkou šancí pro tuzemské motocyklové naděje. Než aby je město podpořilo, raději akci zatrhlo.

Ještě nepochopitelnějším krokem je ignorování závodu The Most Grand Finale, který měl být jedním z vyvrcholení letošní sezony, v rámci nějž se měl konat závod cestovních vozů FIA European Touring Car Cup (ETCC) a finále letošního ročníku seriálu Škoda Octavia Cup, tedy divácky velice atraktivní závody, které by do Mostu přivedly množství motoristických fanoušků.

„Nevíme, zda se k žádosti radní ještě vrátí a budou posuzovat udělení výjimky i pro další akce, či zda je jejich rozhodnutí definitivní. Pokud povolili výjimku skutečně jen pro šest akcí, pak nechápeme, podle jakého klíče rozhodovali. Pro nás je totiž jejich volba více než nejasná,“ píší zástupci okruhu v oficiálním tiskovém prohlášení. Právě z toho důvodu budou vedení města žádat o vysvětlení jeho kroků.

Zástupci Mostu tedy dále házejí klacky pod nohy okruhu, který přitom nedávno získal od FIA prodlouženou licenci k pořádání velkých závodů (např. závody tahačů, supersportů třídy GT či cestovních aut) o další tři roky, díky níž by se na severu Čech mohlo nadále konat spoustu zajímavých akcí, jež do regionu lákají velký počet návštěvníků (a tedy přinášejí i peníze do městské kasy). Přesto zatím stále existuje naděje, že si radní své rozhodnutí rozmyslí a atraktivní závody pro diváky i samotné jezdce ještě povolí. Budeme doufat, protože jinak by se jednalo o degradaci velice zajímavé tratě.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (8)
28. 3. 2017 21:05
Re: Most
Přiznávám, že problematiku přesně neznám. Myslel jsem, že se jedná především o zástavbu, která je u hlavní brány, což jsem mimo jiné vydedukoval kvůli nedávno řešeným protihlukovým stěnám. Vše ostatní mi přijde výrazně dál a relativně bez potíží (alespoň dle fotomap, co jsem teď koukal).
Avatar - MarTin1
28. 3. 2017 15:57
Re: Most
Doporučuju dostudovat celou problematiku..... jak už zde psal kolega největší problém a iniciátorem jsou lidi, co si na Souši (bývalém dole) postavili domy těch pár stovek m od okruhu a teď prskaj.... další věc co tam je, je jistej místní "mačo" co tam vlastní autosalony a je ve se současným majitelem okruhu dá se říci kulantně "nesedli si" a on je právě hlavní iniciátor, protože ze svý zkušenosti vím, že pár lidí co prskaj většinou takovej poprask nezpůsobí. Problém je, když se sejde vliv a idiot na radnici....... to pak jde všechno
28. 3. 2017 14:17
Je to smutne
Pritom take ETCC a verim ze aj Octavia Cup nie su hlucne auta (neporovnavam so seriovymi autami, ale vramci motoristickeho sportu). WTCC ked jazdi na Slovakiaringu tak to par 100 metrov od okruhu ani nieje pocut.
Avatar - removed
28. 3. 2017 13:10
Re: Lidé nastěhovaní do oblasti po výstavbě
koumácké, přímo fašistické řešení. To jsi opravdu zaperlil. Z takového komentáře by jednomu zůstal rozum stát. :no:
Avatar - KANKUNEN
28. 3. 2017 13:07
Lidé nastěhovaní do oblasti po výstavbě
autodromu, by dle mnou vydané vyhlášky museli v době konání akce nosit chrániče sluchu. A možná by to chtělo udělat průzkum komu to vadí a lidé kterým to vadí by se museli do roka odstěhovat.