Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 Speedster se z konceptu mění v sériový model

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Porsche v letošním roce oslavuje 70. narozeniny svých sportovních vozů a mezi dárky k tomuto výročí patří i model 911 Speedster, který v limitované edici zamíří na trh.

Porsche v rámci oslav 70. narozenin svých sportovních vozů v červnu letošního představilo studii 911 Speedster Concept. Ten svým puristickým pojetím představoval ztělesnění podstaty sportovních vozů ze Stuttgartu a zároveň připomínal své slavné předchůdce v čele s prvními zástupci modelové řady 356.

Při představení tohoto konceptu bylo uvedeno, že je výhledem na případný sériově vyráběný model, který by mohl být uveden v roce 2019, a rozhodnutí v této záležitosti mělo být přijato v nadcházejících měsících.

Paříž se stala místem, kde Porsche oficiálně potvrdilo, že svým zákazníkům skutečně nabídne nový Speedster. Zároveň zde představilo koncept, který navazuje na vůz odhalený v červnu a má velmi blízko k finální podobě sériového modelu.

Porsche 911 Speedster pro pařížský autosalon se pyšní nádherným rudým odstínem laku karoserie, jímž odkazuje na 911 Speedster z roku 1988. Vedle své barvy se pak od konceptu z června letošního roku liší i novým designem 21palcových kol a finální úpravou interiéru.

Za vývojem nového 911 Speedster stojí centrum motoristického sportu značky Porsche, v němž vznikly mimo jiné i modely 911 GT2 RS a GT3 RS. Široká karoserie koncepčního vozu vychází z modelu 911 Carrera 4 Cabriolet. Blatníky, přední víko a zadní kryt jsou však v tomto případě vyrobeny z lehkého kompozitu vyztuženého uhlíkovými vlákny.

Mezi charakteristické detaily patří zkrácený rám čelního okna a patřičně zmenšená boční okna. Studie sportovního vozu tak zaujme ještě více přikrčeným profilem velmi nízké karoserie, jejíž tvarové řešení okamžitě vyvolává vzpomínky na historické vzory, jakým je například Porsche 356 Speedster.

Na přední sedadla směrem k zádi navazuje speciální zadní kryt z uhlíkového kompozitu, který zakrývá ochrannou strukturu pro případ převrácení. Kryt je charakterizován dvojitým vyboulením, jež patří k tradici tohoto druhu sportovních vozů od modelu 911 Speedster z osmdesátých let. Na počest historického originálu má i tento nový vůz místo plnohodnotné skládací střechy jen lehkou plachtu, která chrání interiér zaparkovaného vozidla před deštěm. Plachta se připevňuje osmi stiskacími knoflíky.

Podvozek pochází podle materiálů automobilky v zásadě z modelu 911 GT3. V zádi tohoto červeného Porsche 911 Speedster je uložen atmosférický plochý šestiválec s nejvyšším výkonem přes 368 kW (500 k), který může točit až 9000 otáček za minutu. Výfukovou soustavu s koncovkami z titanu a vlastně celé poháněcí ústrojí včetně šestistupňové mechanické převodovky dodali vývojáři vozů GT.

Porsche uvádí, že 911 Speedster ve své nejnovější podobě zamíří do výroby v roce 2019 a vznikne v sérii 1948 vozů. Tento počet odkazuje na rok uvedení prvního Porsche 356 do provozu. Novinka, vycházející z generace 991 se pak má stát prvním zástupcem své značky, k němuž bude nabízen nový paket Heritage Design.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 10. 2018 17:22
Street Buzzin'
Ve stříbrný s tmavě hnědým interiérem...
3. 10. 2018 04:40
Tezky zadek
Ze predu a z boku mi to prijde krasne, ale na zadku je tam nejak moc plechu... ale je pravda, ze nejsem ta spravna cilovka 
2. 10. 2018 21:12
"seriovka"
Takovou seriovku bych si nechal líbiit :-P
Avatar - lexi
2. 10. 2018 20:27
zajímavá limitka
pořadníky se už beztak naplnily....