Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je extrémně lehká a výkonná okruhová bestie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Aston Martin odhalil výjimečný stroj pro čistě okruhové využití, jehož základem se stane připravovaný hypersport Valkyrie.

Aston Martin Valkyrie byl ještě jako AM-RB 001 odhalen začátkem června roku 2016, ale kromě samotného designu nebylo zveřejněno příliš mnoho informací o jeho technice či provedení interiéru.

Britská automobilka v červenci roku 2017 představila projekt Valkyrie v podobě, která má být již velmi blízká sériovému provedení, s nímž bude možné vyrazit na běžné silnice. Koncem listopadu 2017 pak Aston Martin prostřednictvím svých oficiálních tiskových materiálů odhalil, že pracuje i na čistě okruhové verzi.

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je touto čistě okruhovou verzí a světu se tento nejnovější výsledek spolupráce mezi britskou automobilkou a specialisty Red Bull Advanced Technologies a AF Racing poprvé oficiálně představuje v rámci 88. ročníku autosalonu v Ženevě.

Novinka, která nebude homologována pro běžný silniční provoz, se od výchozího modelu Valkyrie odlišuje aerodynamikou optimalizovanou přímo pro použití na závodních okruzích, čemuž má odpovídat i naladění podvozku.

Bližší informace o technice hodlá Aston Martin zveřejnit později, ale již nyní zmiňuje, že model Valkyrie AMR Pro má generovat aerodynamický přítlak větší, než je jeho hmotnost, která je 1000 kg.

Srdcem toho extrémního zástupce značky Aston Martin má být vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,5 litru, na jehož přípravě se podílí ladiči společnosti Cosworth. S tímto motorem pak má spolupracovat rekuperační systém a Valkyrie AMR Pro má disponovat výkonem přes 809 kW (1100 k).

Okruhový speciál tak bude mít k dispozici více než jednoho koně výkonu na jeden kilogram své hmotnosti. Nejen díky tomu se má maximální rychlost pohybovat nad 360 km/h a přetížení při průjezdy zatáčkami má překonávat 3 G.

S ohledem na tak mimořádné výkony nebude předání vozu jeho majiteli probíhat běžnou formou s podpisem smlouvy, zaplacením požadované ceny a předáním klíčků od vozu, ale budoucí majitelé absolvují intenzivní školení, která jim pomohou Aston Martin Valkyrie AMR Pro ovládnout a jízdu s ním si užít.

Aston Martin oficiálně potvrdil, že produkce modelu Valkyrie AMR Pro je omezena na 25 exemplářů, a přestože se předání prvních kusů jejich majitelům plánuje až na rok 2020, tak jsou již všechny prodány.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
9. 3. 2018 03:24
Vizuální Valhalla
Tohle je pro mě asi největší paráda mezi hypersporty na autosalonu. Vzdáleně to připomíná Mazdu Furai. Narozdíl třeba od McL Senna (a to i té jeho silniční verze), je tohle krásně elegantní a účelné, snad jedině že Senna podřizuje design 2 sedadlovému uspořádání, ale jenom tím to nebude.