Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BAC Mono a revoluční nejpevnější materiál světa

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský silniční monopost přichází s novinkou v podobě zadních blatníků, k jejichž výrobě je použito revolučního grafenu. Ten má být nejpevnějším známým materiálem na světě.

Briggs Automotive Company Ltd. byla založena v roce 2009 v Liverpoolu a o dva roky později představila svůj prozatím jediný model, jímž je jednomístný sportovní stroj BAC Mono.

V loňském roce se na Festivalu rychlosti v Goodwoodu tento vůz představil v modernizovaném provedení s novým motorem o objemu 2,5 litru a výkonu 227 kW (309 k) a na podzim bylo uvedeno speciální provedení BAC Mono Marine Edition.

Letošní Festival rychlosti v Goodwoodu se stal místem světové premiéry pro nová karbon-kompozitová kola a na festivalu Science in the City, který byl pořádán od 22. do 29. července letošního roku v Manchesteru, se BAC Mono představil s další novinkou, která má při využití v konstrukci vozu přispět k výraznému snížení hmotnosti.

Touto novinkou je grafen, což je extrémně tenká forma uhlíku, jejíž struktura je podobná grafitu. Tento materiál má na výšku pouhý jeden atom a je průhledný. Ze srovnání se standardními uhlíkovými vlákny využívanými nejen v automobilovém průmyslu vychází tento materiál s výrazně nižší hmotností při vyšší mechanické pevnosti.

Podle materiálů Briggs Automotive Company Ltd. může grafen, na jehož využití malá britská automobilka spolupracuje se společností Haydale Composite Solutions, přinést snížení hmotnosti o zhruba 20 %, přičemž je 200krát silnější než ocel. Díky tomu se jeho využití v konstrukci vozu může pozitivně projevit v jeho dynamických vlastnostech i spotřebě paliva.

BAC Mono je v současnosti prvním automobilem, v jehož konstrukci je využito grafenu, i když prozatím jen v oblasti zadních blatníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)