Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BAC Mono dostal nový motor s výkonem 227 kW, zářil v Goodwoodu (+video)

Jan Mička
Diskuze (1)
Britský otevřený sporťák BAC Mono dostal nový motor. Má o dvě deci větší objem než předchůdce a výkon přes 300 koní.

Produkt Mono britské společnosti Briggs Automotive Company Ltd. působí jako formule schválená pro běžný provoz. Bratři Neil a Ian Briggsovi při vývoji vycházeli ze zkušeností nabytých u Fordu, Bentley, Mercedes-Benzu a Porsche, a vytvořili koncentrovanou řidičskou radost. Jenom cena byla v době uvedení trochu vysoká – v přepočtu necelé dva miliony korun.

První BAC Mono měl pod kapotou čtyřválcový motor Cosworth o objemu 2,3 litru a výkonu 209 kW při 7.700 otáčkách za minutu, nyní je ale všechno jinak. Na nedávném Festivalu rychlosti v Goodwoodu se totiž vůz představil s novým závodním agregátem Mountune. Má objem 2,5 litru, výkonu 227 kW (309 koní), ale v oficiálních informacích nikdo neuvádí, na jakou rychlost dokáže lehoučký vůz rozjet. Minulý BAC Mono zvládnul akceleraci z 0-96,5 km/h za 2,8 sekundy a mohl uhánět rychlostí 274 km/h, novinka tedy bude o něco svižnější.

Už Colin Chapman říkal, že pokud přidáte výkon, budete rychlejší na rovinkách, ale pokud snížíte hmotnost, budete rychlejší všude. BAC Mono s novým motorem váží 580 kilogramů a své zbraně předvedl pří slavném závodu do vrchu na Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Tratí proletěl za 47,9 sekundy, tedy zhruba stejně rychle jako skutečné závodní vozy, kterým může konkurovat. V přiloženém videu se podívejte na průběh jízdy, ale především poslouchejte návykový zvuk motoru.

Jan Mička
Diskuze (1)
8. 7. 2015 13:07
krasa
Moje vysnene auto... jen ta cena