Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Continental GT Speed a jeho maximální rychlost (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Bentley Continental GT Speed je tím nejrychlejším sériovým vozem v historii své značky. Důkazem má být i výkon, který s tímto kupé předvedl australský závodník John Bowe.

Bentley Continental GT Speed se spolu se svými méně výkonnými sourozenci představil na jaře letošního roku v modernizované podobě. Právě tato aktuální verze posloužila k demonstraci maximální rychlosti sériového provedení velkého a luxusního kupé.

Za volant Bentley usedl šestinásobný australský mistr v závodech cestovních vozů a dvojnásobný vítěz závodu Bathurst 1000 John Bowe, který s ním vyrazil na silnici Start Higway v australském Severním teritoriu. Ta patří k několika málo silnicím, na nichž jsou úseky s neomezenou rychlostí a mezi Darwinem na severu a Port Augusta na jihu Austrálie překonává vzdálenost 2834 km.

Právě na této silnici dosáhl John Bowe s Bentley Continental GT Speed jeho maximální rychlosti 331 km/h, kterou potvrdil GPS rychloměr Motec. Pro dosažení maximální rychlosti potřebovala australsko-britská dvojice 76 sekund a 9,4 kilometru silnice. Při své maximální rychlosti přitom Bentley urazí každou sekundu 92 metrů.

John Bowe k samotné jízdě dodal, že je úžasné jaké rychlosti a jak rychle je velké a těžké GT schopno dosáhnout. Zároveň uvedl, že kupé při překonání rychlosti 320 km/h stále zrychluje.

Automobilka Bentley vedle potvrzení rychlosti svého vozu uvedla, ze Continental GT Speed při jízdě maximální rychlostí potřebuje 80 % svého výkonu k překonání aerodynamického odporu a jeho chladičem projde každou sekundu 4700 litrů vzduchu.

Bentley Continental GT Speed rozšířil rodinu modelů odvozených od kupé Continental GT již v roce 2007 a od té doby představuje nejrychlejší sériový automobil s okřídleným B na přídi.

Ve své aktuální podobě je 4818 mm dlouhé kupé s pohotovostní hmotností 2320 kg poháněno šestilitrovým přeplňovaným dvanáctiválcem o výkonu 467 kW (635 k) a točivém momentu 820 N.m. Tyto hodnoty míří na všechna čtyři kola prostřednictvím osmistupňové převodovky ZF.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)