Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley EXP 10 Speed 6: Předobraz budoucích Bentley?

Tomáš Dusil
Diskuze (8)
Bentley EXP 10 Speed 6 je ultimativním sportovním vozem, který ukazuje již nyní budoucnost této britské automobilky pod křídly koncernu Volkswagen. Zda se někdy dostane do sériové výroby je ovšem otázkou.

Bentley se studií EXP 10 Speed 6 ukazuje, jakým směrem se bude v budoucnu ubírat pojetí vozů této prestižní značky. Koncept je současně britskou interpretací vysokovýkonného sportovního vozu pro dva. Mistrně kombinuje moderní design s tradičními i inovativními postupy při výrobě.

Britská automobilka je ovšem aktivní a zároveň i úspěšná v automobilovém sportu. A to od samého začátku existence firmy až po současnost. Proto je v názvu slovo „speed“, jež je považováno za část DNA značky.

„EXP 10 Speed 6 je jasnou vizí pro budoucí modely Bentley – výkonný, vzrušující a individuální. Koncept má dle mého názoru potenciál stát se hvězdou třídy luxusních dvoumístných sporťáků. Nabízí vše, co náročný řidič požaduje,“ říká k novému konceptu Wolfgang Dürheimer, šéf Bentley Motors.

Bezpochyby Bentley

Design studie sportovního vozu Bentley je nepochybně hodně atraktivní. Trochu nám připomíná starší britská GT Aston Martin DB7 či Jaguar XK. To je ale pouze soukromý názor autora článku.

Neméně zajímavý je i pohled do kabiny. Zde se skloubí vybrané materiály s vynikajícím řemeslným zpracováním. Dominantou interiéru je mohutný středový tunel, trochu evokující pracoviště řidiče staršího Porsche Carrera GT. Jen klasická řadicí páka chybí. Namísto ní je tady volič zřejmě samočinné převodovky. Co dále zaujme, je 12palcová dotyková obrazovka. V kabině EXP 10 Speed 6 se tak skvěle propojují tradiční hodnoty s moderním pojetím.

Centrální panel obsahuje informace v digitální formě. Vše se ovládá prostřednictvím zmíněného dotykového displeje.

Jak už píšeme výše, vůz je pouze dvoumístný. To ale znamená také poměrně štědrý prostor pro zavazadla. Pro dosažení co nejvyšší tuhosti karoserie nechybí příčná rozpěra umístěna hned za sedadly.

Tomáš Dusil
Diskuze (8)
3. 3. 2015 16:23
Na jednotku
Takto si predstavujem gtčko od Bentley a celkovo je toto auto skvelo navrnute.
3. 3. 2015 08:15
Re: Zvláštní
Asi hlavní výtkou k interiéru u mne je, že připomíná koncept příští generace Porsche (středový tunel). A zvenku se mi vůbec nelíbí ta přerostlá přední maska.
Avatar - Iv8
3. 3. 2015 07:07
Re: Zvláštní
S tím předkem nemám problém a zbytek je prostě úžasný. Jak píše Typhoon, BYCH ho chtěl taky... ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
2. 3. 2015 23:59
Re: Dělo
:yes:
Avatar - kosmonaut
2. 3. 2015 23:02
Dělo
Tak to si sedám na p.rdel. Nádherný vůz :yes: Takhle nádherný Bentley byl naposledy koncept Hunaudieres.