Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Flying Spur zachycen špiony. V útrobách má plug-in hybrid

Stanislav Kolman
Počátkem příštího roku se model Flying Spur dočká nové generace s rozšířenou motorovou paletou. Přibude plug-in hybrid, jenž vzniká jako reakce na zpřísňující se emisní normy.

Už nějaký čas není tajemstvím, že automobilka Bentley obohatí model Flying Spur o plug-in hybridní pohon, až nyní se ale dozvídáme více informací. Třeba to, že vůz nedostane aktuální techniku plug-in hybridní Bentaygy, ale v rámci koncernové spolupráce si půjčí pohon od Porsche Panamera 4 E-Hybrid. Kvůli zpřísňujícím se emisním normám a měřícímu cyklu WLTP se přepracování pohonného ústrojí dočká právě i Bentayga.

Testovací prototyp byl spatřen v Londýně a podařilo se zjistit, že elektromotor uvnitř kooperuje se šestiválcem o objemu 2,9 litru namísto třílitrové jednotky, kterou využívají jiné plug-in hybridy skupiny Volkswagen, kupříkladu Porsche Cayenne E-Hybrid.

Automobilka zatím oficiálně nevysvětlila, proč vsadila na motor s nižším objemem, ale pravděpodobně to bude kvůli tomu, že z jednotky o objemu 2,9 litru může vyšroubovat vyšší maximální výkon. Předběžně se očekává síla přes 450 koní a točivý moment 600 N.m.

Na jedno nabití urazí limuzína až 50 kilometrů, což je pro zpřísňující se emisní normy zásadní. Automobilky s nimi přitom nebojují jen v Evropě, ale třeba i Číně, kde chce Bentley s tímto modelem taktéž uspět. Na výběr však zůstanou i konvenční typy pohonů, nová generace dostane osmiválec či robustní W12, ve všech případech však půjde o zážehové motory.

Další plány na elektrifikaci nepočítají jen s dalšími elektromotory pro Continental GT či Bentaygu. V plném proudu jsou i přípravy čistě elektrického vozu, jenž bude díky architektuře J1 příbuzný s Porsche Mission E. Do roku 2025 chce značka Bentley nabízet plug-in hybridní variantu každého svého modelu.

Stanislav Kolman