Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máte bezklíčový přístup do vozu? Mějte se na pozoru, zabezpečení je stále tristní

Stanislav Kolman
Diskuze (54)
Ani několik případů odcizení vozu prostřednictvím nedostatečně zabezpečeného bezklíčového přístupu do auta nic nezměnilo. Z 237 modelů odolaly útokům při testu jen tři.

Podle nedávných statistik počet krádeží automobilů za posledních pět let vzrostl o neuvěřitelných 48,7 %. Moderní systémy a asistenti ve vozech nás sice mají chránit, některé položky z výbavy však mohou být spíše na škodu. Řeč je třeba o bezklíčovém přístupu do auta, který už dnes není jen součástí nejvyšších výbav prémiových značek, ale najdeme jej v takřka všech patrech automobilového trhu.

V praxi to zní skvěle: klíče od vozu máte u sebe, ale pro jeho odemčení a nastartování je vůbec nemusíte brát do ruky. Celý proces odjezdu se tím značně urychlí, protože kupříkladu nemusíte hledat klíčky ve své pracovní tašce.

Jenže to má i své nevýhody. Útočník totiž může prostřednictvím podomácku vyrobeného zesilovače zvýšit intenzitu signálu mezi automobilem a klíčkem, takže se vůz může otevřít a nastartovat, i když je klíč dále od vozu. Odcizení vozu je posléze pro útočníka hračka.

I když už jsme o takových případech slyšeli nesčetněkrát a staly se i v České republice, zabezpečení bezklíčových přístupů se příliš nezměnilo. Nejnovější test totiž ukázal, že z 237 modelů by zloděj mohl otevřít a odjet 230 auty, čtyři by otevřel nebo nastartoval a pouze tři se ubránila úplně – ve všech případech šlo o vozy společnosti Jaguar Land Rover.

Některé automobilky se na tento nešvar snaží reagovat. Třeba BMW a Mercedes přidávají do svých klíčků snímače pohybu, takže komunikace mezi vozem a klíčkem probíhá pouze ve chvíli, kdy se klíček pohybuje. Nemělo by se tedy stát, že vám někdo pomocí zesilovače ukradne vůz, když klíček zrovna leží na poličce v předsíni vašeho domu.

Někteří se snaží chránit své nové vozy svépomocí, ukládají je co nejdál od vozu, v krajních případech třeba i do lednice. Německá organizace ADAC však říká, že ani to nezaručí stoprocentní ochranu a jedinou zaručenou možností, jak kvůli systému nepřijít o vůz, je nechat si jej v autorizovaném servisu deaktivovat.

Stanislav Kolman
Diskuze (54)
30. 5. 2023 18:47
zabetpečení auta
Moje auto toto naštěstí nemá a jsem za to rád. Mám starší auto, které se otevírá klasickým klíčem. Dlouhá léta jsem v něm neměl ani žádný alarm, ale právě ten jsem si raději relativně nedávno dokoupil tady odtud - https://www.2din.cz/ Bydlím na malém městě a nikdy jsme tu s tím moc problém neměli, ale dokonce i tady už se teď rozmohly vykrádačky aut.
Avatar - white label
31. 1. 2019 20:29
Re: Bezklíčové zamykání
To "primitivní" sedí. Představa, že si někdo zaplatí za komfort nemuset vyndávat klíč z kapsy a pak jej proto bude muset (pro změnu) balit do alobalu, nebo z něj vyndávat baterku, je opravdu úžasná. Tomu se říká komfort, za který se vyplatí si připlatit. >:D >:-[]
31. 1. 2019 20:10
Bezklíčové zamykání
Dobrý den, omlouvám se všem, ale řešení tohoto problému je velice primitivní. Stačí pouho pouhý alobal nebo vyjmutí zdroje. Alobal je jednodušší. Babišovi a Kolmanovi zdar.
31. 1. 2019 12:27
Re: Bezklíčový nesmysl
Takže ti zloději auto neukradnou v noci před barákem jak by si čekal, ale počkají si až pojedeš do krámu a švihnou ti ho na parkovišti když půjdeš nakupovat. Prostě naprosto zbytečný a bezzubý opatření.
31. 1. 2019 12:23
Re: Bezklíčový nesmysl
Na vysokoškoláka dost ubohej a navíc off topic příspěvek >:D