Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Blanka: Praha převzala odpovědnost za kabely hned po instalaci, říká ČKD Praha DIZ

Jan Mička
Diskuze (14)
Situace kolem pražského tunelu Blanka je opět o něco vyhrocenější. Magistrát označil jednání společnosti ČKD Praha DIZ za neseriózní.

V posledních týdnech se moc neřeší, kdy dojde k otevření pražského tunelu Blanka, ale kdo za celou situaci se zaplavenými kabely může. Jsou to povodně z června 2013? Nebo snad vlhkost „nahlodala“ stavbu již před tím a velká voda celé dílo dokonala? Tyto otázky bude s největší pravděpodobností řešit soud, dříve ale zřejmě proběhne arbitrážní řízení mezi Prahou a společností ČKD Praha DIZ, která se v komplexu o instalaci kabelů starala.

Nepotvrzené informace hovoří o tom, že ČKD Praha DIZ instalovala kabely do již zaplavených oblastí. Firma však toto tvrzení odmítá a snaží se dostupnými prostředky zbavit odpovědnosti, v tomto případě uvedení zařízení do použitelného stavu, patrně na vlastní náklady. Ústy zástupce Petra Zemka odkazuje na smlouvu o dílo sepsanou v roce 2007, ve které je prý jasně stanoveno, že v momentě dokončení instalace příslušných zařízení přechází tyto do vlastnictví investora (města Prahy). Informace uvedl server iDnes.cz.

Podle Petra Zemka z obchodních podmínek dále vyplývá, že pokud dojde vlivem nepředvídatelných přírodních sil k poničení dodaného zařízení, jedná se o riziko investora. Náklady na opravu, které se budou šplhat do desítek milionů korun, by tedy měla hradit Praha, přičemž Zemek jasně dodal, že společnost ČKD Praha DIZ nikdy neinstalovala zařízení do nevyhovujícího prostředí, byť byl správce stavby, kterým je Inženýring dopravních staveb, o tomto riziku informován. Společnost ČKD Praha DIZ také přilila benzin do ohně tvrzením, že se tunelem Blanka nebude jezdit dokud Praha nezaplatí za výměnu poničených kabelů.

Vedení Prahy je jednáním společnosti ČKD Praha DIZ rozhořčeno a označilo jej za neseriózní. Zároveň ale podle iDnes.cz nereagovalo na informace, které plynou ze zmiňované smlouvy o dílo. „Je to velice zajímavá informace, protože firma ČKD Praha DIZ přijde každý týden s něčím dalším,“ uvedl k situaci náměstek primátorky Adriany Krnáčové Petr Dolínek.

Jan Mička
Diskuze (14)
26. 3. 2015 15:11
:yes:
25. 3. 2015 22:51
Re: má smysl vůbec toto komentovat?
Na těchto tahanicích se přiživují právníci a soudci. Kdo ví jestli je sami nenastartovali.
25. 3. 2015 14:23
A dost !
A dost! Kdo se přidá?

[odkaz]
25. 3. 2015 12:40
Re: má smysl vůbec toto komentovat?
Blanka nemá generálního dodavatele. Praha zakázku rozdělila na dvě části (stavební Metrostav, technologickou ČKD DIZ). A následně se rozpadl odbor magisgtrátu, který měl na stavbu dohlížet.
Jak to asi mohlo jinak dopadnout?
Avatar - Hittman
25. 3. 2015 11:02
Re: má smysl vůbec toto komentovat?
Jinak sned je i zde záruka 5 let, takže ať se domluví Metrostav s ČKD, kdo za co může (voda natekla - kabely v prd...) a napraví škodu ze svého. Jinde to jde, jen v Práglu se s tím pořád nějak ser..., že už to člověku leze nervem. Ať je magistrát chytne za koule a pořádně si dupne a využite všech právních nástrojá na dosažení otevření tunelu.