Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 5 G30: Nová generace odhaluje interiér a další tajemství

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Do Paříže to nová generace pětkového BMW nakonec nestihla. Čtveřice filmů přímo od automobilky odhaluje pozadí vzniku, i když ještě pod maskováním.

BMW 5 série G30 se má představit už 13. října. Mnichov však už předtím novou pětku odhaluje na sérii upoutávek, kde se vůz ukazuje i bez kamufláže. Zatím ale pokaždé zůstává částečně zakrytý.

Od tvarů nemůžeme čekat žádnou revoluci. Vůz ale o něco oproti odcházející generaci F10/F11/F07 naroste, a to ve všech směrech, i co se zavazadelníku týče. Pasažéři vzadu budou mít více místa pro nohy. Čtyřdveřové „bavoráky“ vyšší střední třídy zde byly vždy trochu stísněné, klasická koncepce, která k nim odjakživa patří, prostor omezovala. Mnichov však samozřejmě nabídne i čtyřkolku xDrive. Zvětší se rovněž zavazadelník.

Nejnovější pětka je postavena na modulární platformě CLAR, díky které zhubne v průměru 100 kg. Z většího bratra dostane nejen částečně karbonovou konstrukci, ale hlavně pokročilé jízdní asistenty, které posunou ovládání vozu do poloautonomních vod. Aplikace Remote View 3D umožní majitelům podívat se na svoje auto i na dálku z ptačí perspektivy prostřednictvím svého smartphonu.

Nástin motorové palety jsme odhalili již dříve. Nejvýkonnější M5 zůstane vidlicový osmiválec 4,4 l se dvěma turby, nejčerstvější odhady výkonu hovoří o 467 kW (635 k). Na manuální převodovku můžeme zapomenout, už o ni není zájem. Poprvé v historii bude „emko“ vybaveno alternativně i pohonem obou náprav.

Kombi Touring se k sedanu připojí v první polovině příštího roku, později přijde na řadu i liftback GT, doufejme, že vzhlednější než ten současný. Číňané se znovu dočkají prodlouženého derivátu limuzíny, má jej i končící řada. Počítejme se samostatnými továrními kódy, jak je v poslední době u BMW zvykem. Sedmou generaci hodlají modrobílí vyrábět jak v dolnobavorském Dingolfingu, tak počátkem sezóny 2017 i v rakouském Štýrském Hradci (Grazu) u Magna Steyru.

Oficiální videa jsou většinou z jara letošního roku. První evidentně pochází od protinožců, druhé odhaluje vnější design, byť ještě pod kamufláží. Důležitý je pohled do interiéru, alespoň na tříramenný volant, přední sedačky, části palubní desky a středovou konzolu, zbytek zůstal zakrytý. Čtvrtý film nabízí rozhovor s Josem van Asem.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
10. 10. 2016 20:33
Re: M5
Z testovacích videí se mi zdá, že zadek docela ustřeluje na to, že je to x-drive...
Avatar - Ham.
10. 10. 2016 17:35
Re: M5
Myslím, že sázíš na jistotu, Frank van Meel šéf M divize přišel k BMW z Audi Quattro divize, takže asi není o čem.
10. 10. 2016 16:01
Re: BMW 5 pemiéra
Což v době psaní článku (v sobotu večer a včera ráno) ještě známo nebylo, ani BMW Blog tuto informaci neměl...
10. 10. 2016 14:06
Re: M5
Jedině E34!!!
10. 10. 2016 13:41
Re: M5
To si nemyslím...