Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Motorrad a novinky u boxerů pro rok 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
BMW Motorrad si u svých modelů řady R pro modelový rok 2017 připravilo řadu změn. Ty se týkají techniky, designu i rozšíření nabídky o nové verze.

BMW Motorrad se u modelů řady R pro modelový rok 2017 zaměřilo především na jejich pohonné jednotky. Do vodou chlazených dvouválců boxer bylo implementováno několik technických změn. Ty zajistí plnění emisní normu Euro 4 a došlo i na zákonem dané přidání bočních světel.

Stejně, jako je tomu u R 1200 GS Adventure, i všechny ostatní modely s vodou chlazenými motory typu boxer budou vybaveny tlumičem kmitů na výstupu spojovací hřídele z převodovky. Novinkou je též přepracovaný bubnový ovládací člen převodovky, hřídele převodovky a těsnění hlavního hřídele převodovky. Z důvodů legislativních předpisů na plnění normy Euro 4 byla přidána nová kontrolka OBD mezi přístroje.

Velká cestovní endura R 1200 GS a R 1200 GS Adventure vedle výše zmíněných úprava dostalo pro modelový rok 2017 i přepracovaný design hlavních přístrojů.

Pro první jmenovanou verzi dochází i na rozšíření nabídky příslušenství o nově navržené ochranné padací rámy, umožňující montáž ochranných krytů hlav motoru. V případě R 1200 GS Adventure pak dochází k vyškrtnutí matné metalické modré Ocean Blue z nabídky.

Nabídku verzí naopak rozšiřuje BMW R 1200 GS Adventure „Triple Black“, které zaujme svým barevným provedením. Střední část nádrže, kryt odkládací schránky a přední blatníky jsou provedené v černé metalické barvě Blackstorm. Boční panely palivové nádrže jsou lakovány metalickou barvou Dark Slate, zatímco zadní rám je v barvě Achate Grey. Motor, převodovka zadní vidlice jsou v černé barvě, v níž je i sedlo s nápisy GS v sekci pro kolena jezdce.

Cestovní BMW R 1200 RT míří do modelového roku 2017 vedle technických změn spojujících celou řadu R i s novými barvami, jimiž jsou metalická černá Carbon Black a bílá Alpine White, doplňujícími metalízu Platinum Bronze. Novinkami, které jsou součástí volitelné výbavy Riding Modes Pro, jsou pak i ABS Pro, optimalizované pro brzdění v zatáčkách, a dynamické brzdové světlo.

BMW R 1200 R může být vybaveno stejnými bezpečnostními prvky jako cestovní RT a nabídku barev rozšiřuje červená Racing Red, zatímco provedení, které dříve neslo označení Style 1 bude nyní v nabídce jako R 1200 R Sport v barevné kombinaci bílá Light White s modrou Cordoba Blue.

Nejsportovnější z rodiny v podobě BMW R 1200 RS může rovněž disponovat novými bezpečnostními prvky výbavy a provedení Style 2 se u něj mění na R 1200 RS Sport v barevné kombinaci bílá Light White s matnou šedou Magellan Grey.

Spolu s informacemi o modernizaci standardních zástupců řady R uvádí BMW Motorrad i termín uvedení modelu R nineT Scrambler na trh a jeho cenu. Tento model je druhý se série BMW Motorrad „Heritage“, jejímž prvním zástupcem byl silniční R nineT a navazuje na loňský BMW Concept Path 22.

Puristicky pojatý stroj je vybaven vzduchem a olejem chlazeným dvouválcovým boxerem o objemu 1170 cm3 s výkonem 81 kW (110 k) při 7750 min-1 a točivým momentem 116 N.m při 6000 min-1.

Vedle svého vzhledu, jemuž vedle motoru a masivní palivové nádrže vévodí i klasické odpružení v podobě teleskopické přední vidlice vpředu a zavěšení Paralever vzadu, zaujme R nineT Scrambler i řešením svého rámu s s odnímatelnou částí pro spolujezdce, umožňující řadu úprav.

BMW Motorrad plánuje zahájení prodeje tohoto modelu na 16. září letošního roku a jeho cena je stanovena na 347.000 Kč včetně DPH.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
6. 7. 2016 19:26
béééé
když vidím toho triple black Advíka chce se mi plakat:( já musím jezdit na mražáku:( jenže ty ostatní letošní barvy typu červená matná nebo modrá byly fakt ještě odpornější...
a R9T scrambler je fakt pěknej jenom nevím, jestli se na tom smí jezdit bez plnovousu a flanelové košile:)